Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób często latających - kupujecie bilety u takich pośredników jak Gotogate, CheapTickets, Expedia, hutchgo, via.com, ZUJI itd? Bo generalnie jak szukam biletów przez kayak, momondo czy skyscanner to u takich pośredników jest najtaniej. Czasami cena u pośrednika to kilka % taniej niż na stronie linii lotniczej - to jestem w stanie zrozumieć. Ale jest sporo lotów, gdzie u pośrednika cena jest jakieś 40% niższa niż na stronie linii lotniczej.
Przyznam, że dawniej zawsze kupowałem u takich pośredników (nawet drogie loty międzykontynentalne) i wiele się nie zastanawiałem. Zacząłem jednak sprawdzać opinię tych firm w necie i generalnie wszystkie mają 1/5 i setki komentarzy, że to oszuści itp. Nie do końca wiem co o tym sądzić i skąd te duże różnice w cenach. Nie wiem, czy do tej pory po prostu miałem szczęście. Podejrzewam, że pewnie dużo osób nie ma problemów, ale jak się już pojawią (np. jakiś odwołany lot) to może być ciężko cokolwiek u nich załatwić. Poradzicie coś?

#lotnictwo #podroze #kiciochpyta #podrozujzwykopem
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blazej30: kupuję różnie, raz bezpośrednio w liniach, a raz u pośredników. jesli chodzi o pośredników, to u dwóch naprzemiennie: tickets.pl i gotogate, w żadnym przypadku nie miałem problemów. zawsze po kupnie u pośredników po wystawieniu biletu sprawdzam czy linia lotnicza widzi dany bilet żeby się upewnić. płacę też kartą kredytową, tak na wszelki wypadek (chargeback).
jeśli chodzi o ceny, to w praktyce na końcu cena jest wyższa, bo nie masz
  • Odpowiedz
@blazej30: Kupuje zazwyczaj bezposrednio, w razie problemow latwiej dzialac bezposrednio z linia lotnicza. Ostatnio dostalem nowa karte kredytowa, gdzie mam rabat 20% na wszystkie linie, ale trzeba kupic przez posrednika. Zakupilem bilet i mialem mega duzo problemow, nie moglem wybrac miejsc, upgradowac do biznesu itp. Wiec jednak zostane przy liniach.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: reszta z tych co wymieniłem? Korzystałeś ze wszystkich?:)

@Galvay: raz też płaciłem kartą i dostsłem odpowiedź od pośrednika, że nie ma potwiedzenia biletu (a lot był za trzy dni) i powiedzieli, że mogą oddać kasę. Tyle że oddali po 2 tyg. Przez przewalutowania straciłem ponad 200 zeta i żaden chargeback nie pomógł.
  • Odpowiedz
@blazej30: Korzystałem z expedii kilka razy jak mieli najniższą cene, wszystko spoko, ostatnio jak zmienili mi wylot o 50 minut wcześniej od razu telefon. Spoko jest to, że mają 24h na darmową anulacje
  • Odpowiedz
@blazej30: wiadomo, mi tez, wydaje rocznie ponad 100k na bilety i kazda oszczednosc sie przyda, ale ostatnio kupowalem wlasnie przez tego posrednika bilet laczony emirates + 2x LOT i w locie mi dalo tylko opcje bez bagazu nadawanego i nie dalo sie tego zmienic... Loty kupowalem przez posrednikow maja zazwyczaj to do siebie, ze nie mozech in anulowac ani zmienic opcji, wszystko w najtanszych wersjach.
  • Odpowiedz
@blazej30: CheapTickets i Expedia to to samo. Gotogate jest ok, a tych trzech ostatnich nie kojarzę. Od siebie dodałbym jeszcze grupę Bravofly. Kupowanie przez pośrednika ma swoje plusy w postaci niższej ceny, ale trzeba mieć na uwadzę, że wiąże się to też zazwyczaj z wolniejszą obsługą klienta o czym wspomniał @blinxdxb
  • Odpowiedz
Loty kupowalem przez posrednikow maja zazwyczaj to do siebie, ze nie mozech in anulowac ani zmienic opcji, wszystko w najtanszych wersjach.

@blinxdxb: przecież jak kupisz bezpośrednio u linii w najtańszej taryfie to też nie ma możliwości zmian. Bilety ze zmianami są o wiele droższe (czasem nawet kilka razy) i ciężko żeby były u pośredników.

Kupowanie przez pośrednika ma swoje plusy w postaci niższej ceny, ale trzeba mieć na uwadzę, że wiąże się to też zazwyczaj z wolniejszą obsługą
  • Odpowiedz
@blinxdxb: no właśnie - jak ktoś już chce wybrać taryfę to wie że musi u linii kupować (lub tam gdzie oferują). To jednak bardzo rzadki przypadek bo ludzi po prostu nie stać żeby kupić bilet 2x drożej tylko po to żeby móc zmienić datę.
  • Odpowiedz
@blinxdxb: pośrednicy nadają się do kupowania tanich biletów bez kombinacji :> poza tym i tak samemu się wybiera loty spośród opcji zaproponowanych przez pośrednika, więc sam tak wybrałeś :>
  • Odpowiedz
@animuss: nie było innej opcji. Powiedzieli że tak dostają od linii i kropka. Musiałem kupić w liniach. W życiu już nie będę tracił czasu na pośredników
  • Odpowiedz
@blinxdxb: skoro koniecznie chciałeś przez waw i potem jeszcze lot krajowy to wiadomo, tylko lot.
Tak czy inaczej - dla mnie (i dla innych też pewnie) pośrednik to strona www na której wybierasz punkty podróży, daty i dostajesz listę lotów "tam" i "z powrotem" różnych linii, cen i połączeń i możesz sobie wybrać.
  • Odpowiedz
@animuss: no i tak było, tylko nie wiedzieć czemu na locie waw-rze nie było opcji nadawanego bagażu. Koniec końców kupiłem osobno w emirates i osobno w lot. Było może z 3 stówy drożej
  • Odpowiedz