Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +97
Przyszła pora na nowe #rozdajo, a przy okazji rozstrzygnięcie ważnej, acz kontrowersyjnej kwestii:
Ustalmy to ostatecznie. Kto powinien płacić na pierwszej randce? Zawsze mężczyzna? Osoba, która zapraszała? Może jednak powinno się podzielić pół na pół? A może to jednak kobieta powinna płacić? Macie związane z tym ciekawe anegdoty z własnego życia? Czekamy na wasze kreatywne odpowiedzi w komentarzu.
Zwycięży oczywiście najciekawsza odpowiedź. Zwycięzca otrzyma od nas voucher do Allegro o wartości
Ustalmy to ostatecznie. Kto powinien płacić na pierwszej randce? Zawsze mężczyzna? Osoba, która zapraszała? Może jednak powinno się podzielić pół na pół? A może to jednak kobieta powinna płacić? Macie związane z tym ciekawe anegdoty z własnego życia? Czekamy na wasze kreatywne odpowiedzi w komentarzu.
Zwycięży oczywiście najciekawsza odpowiedź. Zwycięzca otrzyma od nas voucher do Allegro o wartości
źródło: rozdajo wykop
Pobierz
smieszek321 +80
To OKI to jest praktycznie likwidacja podatku belki a ludzie narzekają, że nie obniżyli go XD
Mam powiedzmy 1mln i zarobię te 20% w ciągu roku (bijąc indeks sp500 oczywiście bo jeśli nie to kup etf na sp500 i nie interesuj się giełdą)
Aktualnie:
podatek od 200000 * 0.19 = 38000zł
Propozycja
Mam powiedzmy 1mln i zarobię te 20% w ciągu roku (bijąc indeks sp500 oczywiście bo jeśli nie to kup etf na sp500 i nie interesuj się giełdą)
Aktualnie:
podatek od 200000 * 0.19 = 38000zł
Propozycja

My mamy w #fablab kilka niedużych frezarek 2,5D, które sterujemy po prostu z #mach3, #linuxcnc czy #cncgraf (do frezarki #infotec).
Szukając postprocesora do #solidcam elektronika siedząca w danych frezarkach ma dla nas jakiekolwiek znaczenie, czy po prostu musimy mieć procesor np. do Macha i tyle?
Bo na logikę wydaje mi się, że z Macha idą już do maszyny konkretne sygnały sterujące pracą silników krokowych, więc mózgiem jest w tym przypadku Mach i to właśnie pod niego powinien być zrobiony postprocesor. Dobrze myślę?
@MarioMAX: no i co się stanie?
W CAMie myśli że zadał 25K i tyle się będzie kręcić, więc posuwy też ustali adekwatne do 25K. A realnie urządzenie ma maks 12K i tyle się będzie kręcić, a posuwy będzie realizować zgodnie z tym, co w gkodzie - czyli dla 12K zbyt
@MarioMAX: aa tu jest jeszcze jeden zonk możliwy. Zależnie od ustawień - fanucowe sterowanie może zawierać łuki robione na współrzednych kołowych lub kartezjańskich, i na wzgłędnych/bezwględnych. I to jeszcze z różną precyzją podawane. W złym przypadku - mach będzie wywalał się na łukach "Radius to end of arc differs from radius to start"