Wpis z mikrobloga

@wolodia: bo nie umie, bierze liczby z dwóch badań i się kłóci
PIS chwali się że ma wzrost poparcia z 30% na 60% - czyli o 100% a Rzońca - HAHA WIDZIAŁEM W INNYM SONDAŻU ŻE MACIE 50% POPARCIA WIĘC GDZIE TE WASZE 100%? MIELIŚCIE WCZEŚNIEJ TYLKO 25%? HAHA XD
  • Odpowiedz
@comielipsa:

ale Rzonca podal inny przyklad, obie wartosci sa procentowe! nie jestesmy w stanie dokladnie oszacowac liczb rzeczywistych, zadna z wartosci rzeczywistych nie padla

Można liczyć wzrost/spadek procentowy między wartościami procentowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie. Przykład: Masz lokatę oprocentowaną na 2%, bank zwiększa Ci oprocentowanie na 4%. Czyli Twoje oprocentowanie wzrosło o 100%. Da się.
  • Odpowiedz
bo nie umie, bierze liczby z dwóch badań i się kłóci

@Oskarek89: Ale to nie podlega wątpliwości. Tutaj chodzi o to że się wszyscy bezmyślnie nabijają z jego obliczeń ponieważ nie rozumieją matematyki na poziomie gimnazjalnym.
  • Odpowiedz
Ale pan Rzońca namieszał xd, spadek o 94% jest z przed 500+ do po 500+, a nie 2015 do 2016. Sam zgłupiałem próbując to liczyć.
  • Odpowiedz
@comielipsa: @Tomasztom: XD WTF Panowie, ja wiem że wakacje się zaczęły i nie musicie się uczyć
Powiedzmy że zarabiałeś 12% średniej pensji w biurze, a teraz będziesz zarabiał 94% mniej tego co zarabiasz. Ile będziesz zarabiał?
Laptop w 2014 kosztował 1000zł, cena spadła o 80%, w 2016 kosztował 200zł cena spadła o 80% więc w 2017 kosztuje już tylko 40zł. jak cena znowu spadnie o 80% to będzie
  • Odpowiedz