Aktywne Wpisy
Czy będąc aktywnymi seksualnie podkładacie coś pod prześcieradło żeby nie brudzić materaca? Ja zawsze mam taki podkład, bo dałem kilka tysi za materac i nie chce go brudzić różnymi wydzielinami, a ostatnio tinderówka stwierdziła, że to przesada. Tylko że jak u niej byłem, to ona miała jakieś piankowe gówno z ikei za 50 zł że aż sie ruchać odechciewało #seks #zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
xiv7 +21
Kiedyś w latach 2000 mieliśmy w sklepach słuchawki douszne. Potem stało się popularne to dziadostwo, to diabelstwo w postaci dokanałówek. Ku*wa druga próba po 15 latach i znowu pieniądze wyrzucone w błoto, nie wiem jak wy możecie wytrzymać jak to wypełnia wam kanał słuchowy, jak to zatyka i blokuje ucho jak jakaś wata którą się tam wkłada. Jeszcze sobie wymyślili że dokanałówek nie można zwracać z powodów higienicznych, podobno na Allegro się
Komentarz usunięty przez autora
@Voyager-1: wtedy też przyda się spacex, to są tysiące lub miliony ton materiałów ;)
Nanorurki węglowe są obecnie jednymi z najwytrzymalszych znanych materiałów i teoretycznie mogłyby spełnić stawiane tu wymagania. W obecnej chwili nie ma jednak jeszcze technologii wytwarzania ich w wystarczająco dużych ilościach i w żądanej postaci. Teoretyczne obliczenia wskazują na możliwość osiągnięcia powyżej 100 MN·m/kg, a najwyższy do tej pory zmierzony wynik to 63 GPa[3], co w połączeniu z niewielką gęstością oznacza około 40 MN·m/kg. Obecnie prowadzone są intensywne badania nad uzyskiwaniem dłuższych i czystszych nanorurek, oraz nad łączeniem ich w wytrzymałe włókna[4][5][6].
Wśród znanych obecnie materiałów największy iloraz wytrzymałości na rozciąganie przez gęstość mają olbrzymie rurki węglowe – rzędu 60 MN·m/kg[7]. Spełniają one wymagania do stworzenia windy kosmicznej, pod warunkiem że udałoby się wyprodukować wystarczająco długie
@annanya: Jednak nadal ktoś musi robić rakiety, bo kosmiczna winda magicznie wszystkiego nie wyniesie, tylko drastycznie obniży koszty lotów. Jednak nadal potrzeba odpowiednich napędów by dolecieć chociażby na marsa, nie wspominając o technologi kosmicznego cargo.
Pytanie kto miałby to wybudować, jak NASA, gdzie co 4 lata są drastycznie zmienianie priorytety nie może się uporać ze zrobieniem porządnego skafandra kosmicznego.
Bo jak wiadomo w SpaceX tacy nie pracują i wcale nie są najlepszymi ekspertami od materiałoznawstwa na świecie.
@annanya: ITS może sprawić że nawet jak będziemy mieć materiał na taką windę to jej budowa będzie absurdalnie nieopłacalna. Same paliwo jest tanie.
Masa problemów:
- kosmiczne śmieci
- warunki atmosferyczne (na pewnych wysokościach pogoda potrafi się drastycznie zmienić)
-
gdzie dopiero ma być odpalany za 2 lata, a elektrownie użytkowe to jeszcze nie wiadomo ile. Mówił, że jak był wtedy nastolatkiem (pan na pewno był po 60tce) to mówili, że 20-30 lat i powstanie taki
nie sądzę, by było teraz trudniej, potrzeba geniusza, który wyjdzie po za schematy
36k km nieprzerwanej super ultra wytrzymałej liny.
A obecne rakiety wynoszą oszałamiające +-5t na GEO.
Nie liczylbym na to w niedalekiej przyszłości. Może za jakieś 200 lat.
GEO - Geostationary Orbit – Orbita geostacjonarna – orbita wokół równika, na wysokości 35 786 km nad powierzchnią Ziemi, z okresem orbitalnym wynoszącym dokładnie jeden dzień. Satelita znajdujący się na tej orbicie zawsze znajduje się nad tym samym punktem na Ziemi.
ITS - Interplanetary Transport System (see MCT)
Jestem botem
@mab122: @mab122: @dragon240994: jaki jest obecnie stan rozwoju silnika Raptor?
Hawkingowi też się to raczej nie uda.
Można gdybać tylko.
Co do raptora: https://www.youtube.com/watch?v=e7kqFt3nID4