Wpis z mikrobloga

@DzonyNajedzony: Tu gdzie nakrecalem bylo dosyc daleko od lotniska (nic nie sygnalizowal). Ale wolalem sie szybko uwinac z kilkoma ujeciami i to glownie w odludnionych miejscach.

@drozdzik5000: do komercyjnych zastosowan potrzebujesz zezwolen. Podejrzewam ze za kilka lat, albo nawet szybciej beda chcieli to uregulowac bo znajdzie sie pewnie kilku takich:

- co ja tam nie polece? potrzymaj mi piwo...

W Szwecji i w Niemczech juz sa dosyc mocne restrykcje z
@drozdzik5000: Tego nie wiem. Mieszkam w Irlandii i tu sprawa wyglada tak, ze jezeli dron jest lzejszy niz 1kg (Mavic wazy 730g) to nie musze go rejestrowac / uzyskiwac pozwolenia. Duzo jest stref 'Soft No Fly Zone' gdzie musisz uzyskac pozwolenie i odblokowac to w aplikacji, ale ja sie w to nie bawilem - po prostu tam nie latam :)
@mlodymedyk: Dzieki. Nagrywam w 4K 30 fps. Obraz do D-Log i narzucam na to jakiegos LUTa pozniej do poprawy kolorow. Post produkcji nie bylo zadnej, tylko sklejone ujecia, w tym przypadku nawet nie sa zgrane z muzyka.

Na kamere nakladam filtry ND zeby zejsc z migawka do 1/60s (dwukrotnosc fps)
@mnc: Bez filtra byłaby duża różnica? Polatałem ostatnio nad wodą w słońcu Phantomem 3 i ujęcia i tak wyszły całkiem całkiem, też w D-Logu, ale kuszą te filtry jednak.
@mlodymedyk: Filtry super sprawa. Jak mi przyszly pierwszy raz to przetestowalem na takim timelapse. W post musialem delikatnie ustabilizowac lot (waypointy)
mnc - @mlodymedyk: Filtry super sprawa. Jak mi przyszly pierwszy raz to przetestowale...