Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuje rady. Mianowice zamierzamy razem z różowym paskiem zakupić sobie rowery ale jestem na tyle walnięty, że każdy taki zakup analizuje, czytam, szukam, porównuje itd. co w tym budżecie można kupić najlepszego itd. ogólnie czasami myślę, że to choroba psychiczna... ( ͜͡ʖ ͡€)(,)

Jako, że nigdy nie mieliśmy porządnych rowerów ani nie interesowałem się jakoś tym tematem kompletnie nie wiem na co zwracać uwagę i co finalnie kupić.

Przeznaczenie:
- 90% utwardzony teren
- miesięczny przebieg 100-300 km

Czyli typowo miejski, zwykł sprzęt. Różowy chce cóż w stylu "holenderki" z koszykiem itd. (mam nadzieję, że przekonam do damskiego trekkingu :), ja z kolej po odwiedzeniu jednego sklepu rowerowego i lektury w internecie wychodzi, że potrzebuje trekkingu.

I tutaj główne pytanie, co kupić, jak marka, jaki osprzęt i gdzie?
Z racji mojej wysokości ~195 cm potrzebuję ramę XL i koła 28'' <-- tyle ustaliłem :)
Ewentualnie, że osprzęt Alivio lub trochę lepszy Deore.
Rower chciałbym aby był wygodny, miał amortyzatory, żelowe siodełko oraz tarczowe hamulce.
Pytanie jakiem marki cały rower/rama? W jednym z sklepów oferowano mi Unibake, słyszałem również, że rowery z Decathlony czyli b'twin są też całkiem spoko. Oczywiście są jakieś Krossy, Cube i droższe ale czy w tyj kasie chyba będzie ciężko.

Najważniejsze, budżet 4000-4500 złna dwa rowery, mam nadzieję, że można za taką kwotę kupić coś do jeżdżenia.
Jakieś dodatki typu lampki, zabezpieczania, liczniki są po za budżetem.

Zakupy przez internet raczej odpada, taki duży sprzęt raczej wolę kupić skręcony na miejscu i mieć serwis niedaleko więc kolejne pytanie, kto może polecić jakieś sklepy rowerowe w Poznaniu?

Zamierzam jutro pojechać do:
- sklep na ul. Naramowicka (koło Black Red White)
- Decathlon na M1
- sklep Romet też na M1
- sklep na końcu sklepu GIANT kolo Kinepolis/Franowo

#rower #rowery #poznan #kupnoroweru #decathlon
  • 19
  • Odpowiedz
@daroo: Popatrz na Unibike i Meridę. Jak ja kupowałem, to Unibiki były bardzo polecane ze względu na osprzęt w dobrej cenie (nie wiem, czy coś się zmieniło). Sam kupiłem crossa Meridy i jestem baardzo zadowolony (charakterystyka tras bardzo podobna).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@demoos
Różowy niższy :) 164 cm
Co do opcji to pokazujesz MTB, trekking nie będzie wygodniejszy? W sensie postaw na rowerze...

@kasiknocheinmal
Nie koniecznie muszą być dwa rowery za tą samą cenę, mój może być droższy tym bardziej, że zamierzam jeździć więcej od różowego. Dwa i trzy lata temu nawet startowałem w skoda Nike Challenge na 100 km - tyle, że na pożyczonym rowerze, a "trenowałem" na miejskich z wypożyczalni.
  • Odpowiedz
@daroo: Kupcie sobie coś z oświetleniem bo mnie krew zalewa jak widzę ludzi na góralach co popylają po ciemku niczym ninja.

PS. Zarówno przednie jak i tylne.
PS2. Znam takich co mówią, ja tylko za dnia. No a potem gdzieś wycieczka się przedłuża i jadą po ciemku dymając jak najszybciej by dobić do chaty.
  • Odpowiedz
@daroo:
Dla różowego jak nie jest fanem to tylko trekking / miejski. Po drugie na miejskim zdecydowanie wygodniej się siedzi i później plecy bolą. Zależy jaka jej budowa ale może to docenić lub nie. Po prostu nie kupuj na siłę roweru dla niej wmawiając jej co lepsze tylko rózowego pod pachę, niech sama wsiądzie i przymierzy. Inaczej się nie da.

PS3. Sami jak kupowaliśmy rowery dla siebie do większość sprzedawców
  • Odpowiedz
@demoos: @daroo: http://allegro.pl/juz-jest-2017-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-i6807231789.html
http://allegro.pl/2017-queen-of-the-road-lazaro-integral-v3-lady-i6858428194.html
to są modele na kołach 28"
Widzę, że teraz sprzedają na lepszych częściach niż kilka lat temu (amortyzator, opony, mostek, kierownica) . Przez 5 lat wymieniłem opony i pedały+ kierownicę, bo miałem glebe i uległy uszkodzeniu ;)
Jeżdżone często w lasach i terenach dobrych na MTB, rama jak na razie wytrzymuje więc chyba ok, a podzespoły lepsze niż w markowych rowerach w tej cenie.
  • Odpowiedz