Wpis z mikrobloga

Mirki, prowadzi ktoś komis gsm i/lub orientuje się w ściąganiu simlocka? Wygrzebałem samsunga solida b2710 i byłby to świetny telefon dla mojego ojca. Problem to simlock orange. Na stronkach oferujących kody wołają pieniądze i nie żebym cebulił, ale przecież nie ma pewności że będą działać. Zwłaszcza że na jednej z nich wyczytałem że telefon po imei ma być niby zapisany w bazie samsunga jako odblokowany. Czy najlepszą opcją będzie iść zdjąć to w komisie? A może w salonie orange? Pamiętam że kiedy przestano zakładać simlocki, robiono to bezpłatnie. Nie wiem jak teraz, zwłaszcza że telefon kupiony w 2013 roku.
#kiciochpyta #simlock #gsm #samsung #telefony #orange
  • 8
  • Odpowiedz
@mishek: w orange nie warto, bo jest drogo. Teraz to szukanie po internecie lub serwis, można też zapytać producenta. Albo czekanie na zmianę prawa, w niektórych krajach UE operator już ma obowiązek zdjęć bezpłatnie blokadę, którą założył. Może kiedyś też się doczekamy...
  • Odpowiedz
@mishek kod będzie działać lecz czasem może być problem jak jest zablokowana możliwość wpisania (potrzeba wtedy jeszcze kod freeze). Idz do serwisu. Myślę, że do 40 zł powinni zrobić. W tym telefonie warto robić, bo podziała dłużej niż marketowy chińczyk za 50 zł.
  • Odpowiedz
@wkto: Pamiętam że Play zdejmował mi kiedyś bezpłatnie, ale lata temu.
@manikcs: Sam kiedyś zdejmowałem w nokii. Efekt był taki że po godzinie zaczął wyświetlać wymaganie by iść do serwisu. To telefon od znajomej i coś trzeba będzie jej zapłacić. Więc mam dylemat bo już za mniej niż 200 zł można kupić wzmacnianego maxcoma lub myphone'a.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@prawdziwek Chyba nie zauważyłeś albo nie chciało ci się czytać, ale piszę tu o wzmacnianych, wodoszczelnych telefonach. Nie jakimś szajsie który rozleci się po jednym upadku.
  • Odpowiedz