@Scutacarus: Wg mnie dlatego, że Odra nagrzewa się szybciej od Wisły więc sum może odbyć tarło wcześniej. Generalnie w RAPR nie ma powiedziane dlaczego więc odpowiedzi trzeba by szukać w odpowiednim departamencie.
@Beer_Is_Good_For_You: nie do konca mnie przekonuje koncepcja, zwaz ze dopiero od ujscia Warty, wiec albo chodzi o zrzut cieplej wody w Kostrzynie albo ew o jakies porozumienia ze strona niemiecka. Tak Warta tez by byla objeta krotszym terminem
@Beer_Is_Good_For_You: "W telegraficznym skrócie.Otóż wg.Departamentu Rybołówstwa Odra jest Rzeką,która poprzez swoje usytuowanie nagrzewa się o wiele szybciej niż np Wisła w związku z tym sum odbywa tam tarło o wiele szybciej niż w pozostałych tego typu wodach...Reasumując,skrócenie okresu ochronnego podyktowane było warunkami termicznymi rzeki Odry...Oczywiście,każde takie rozporządzenie musi być konsultowane z danym okręgiem,jednak najwięcej do powiedzenia mają tzw ichtiologiczne ośrodki badawcze a takich w Polsce jest kilka...Nadmienię tylko,że jest przygotowywane w
@Beer_Is_Good_For_You: "Nie wiem, nie znam się, nie łowię tam ale w ub. roku usłyszałem w bezpśredniej rozmowie z wędkarzem z Wrocławia, pracownikiem tamtejszego znanego sklepu wędkarskiego, że populacja suma na Odrze i jej gwałtowny przyrost zaczyna stwarzać problem dla innych gatunków. Dla osób znających temat nie jest tajemnicą, że sum w nadmiarze może stanowić katastrofę dla wszelkich innych gatunków. Podobny problem od roku dostrzegliśmy na dużym, prywatnym stawie przyjaciela, który około
@Scutacarus: Cóż generalnie sum w nadmiarze lub w nieodpowiedniej wodze jest strasznym szkodnikiem o ogromnym apetycie, ale gdyby rzeczywiście było tak źle jak mówi dany wędkarz to już dawno władze okręgów powinny coś z tym zrobić a zmniejszenie okresu ochronnego o miesiąc to w takim przypadku żadna pomoc w odłowieniu większości takiej ryby. Z drugiej strony ile to się słyszy od wędkarzy, że woda jest przełowiona, PZW nie zarybia a bardzo
@Scutacarus: Ale ta ciepła woda jest ciepła blisko elektrowni a nie pod Szczecinem gdzie też można łowić od 1 czerwca. Takich miejsc w Polsce jest pełno i jakoś nie ma to związku z krótszym okresem ochronnym.
@Beer_Is_Good_For_You: zgadzam sie, ale sam przyznaj ze nie ma opcji zeby odra nagrzala sie szybciej niz warta pod poznaniem z uwagi na sama roznice w wielkosci rzeki
#wedkarstwo #chwalesie troche #pokazmorde #piwo #pijzwykopem #narkotykizawszespoko
@Beer_Is_Good_For_You
@ZmienNazwe swoją drogą jest wyjaśnione czemu na Odrze ma inny okres?
jest jeszcze teoria o berlinskim lobby i dystrubucji miesa do restauracji;p ale tu juz mocno teorie spiskowe.
jak juz to najbardziej sklanialbym sie ku tej cieplej wodzie z elektrowni