Murki, czy ktoś odbierał prawo jazdy rozszerzone o kategorię A po wejściu w życie nowych przepisów z dnia 24 lutego 2016? Jeśli tak, to jaki termin ważności uprawnień macie wpisany dla kat. B?
@kot_w_krawacie normalnie 10 lat, nawet jak masz stary plastik bezterminowy to i tak, jak dobrze rozumiem, jest wazny 10 lat od wejscia nowych przepisow.
@kot_w_krawacie:Prawo nie działa wstecz, muszą wpisać " ---- " czyli bezterminowe jeśli wpisana została data, odmawiasz odebrania dokumentu i urząd wyrobi już prawidłowy
@Forest89: @Freszz: @Anatejms: no właśnie tu się rozchodzi też o badania, bo teraz nikt nie daje badań bezterminowych, max to 15lat a nowe badania trzeba zrobić przy podejściu :/
@kot_w_krawacie: Ja zmieniałem całe papiery bo zgubiłem i jak mi w urzędzie powiedzieli, to tylko termin ważności dokumentu jest na 10 lat, uprawnienia tak jak były zostają bezterminowe.
@Freszz: to jest bardziej skomplikowane chyba, bo w ustawie jest napisane, że w przypadku nie wpisania terminu na orzeczeniu, to i tak jest ważne nie więcej niz 15 lat jeśli dobrze rozumiem :> @11mariom: na druku do badań kat A jest razem z B, osobno są tylko CDE
@kot_w_krawacie: napiszę moje story 3 raz na wypoku ;D Mi w urzędzie powiedzieli, że nowe terminowe badania na kategorię A2 kasują stare bezterminowe badania na B i nie wpiszą mi na prawku bezterminowego B.
na druku do badań kat A jest razem z B, osobno są tylko CDE
@kot_w_krawacie: może się coś zmieniło. Robiłem przed tymi nowymi przepisami - zaczynałem kurs w tym samym czasie, w tej samej szkole jazdy i musiałem badania robić dwa razy.
@KurzeJajko: to trochę słabo, bo właśnie w lutym weszły przepisy o tym, że jak ktoś miał uprawnienia bezterminowe przed wejściem w zycie tych przepisów to takie ma zachować. W teorii przynajmniej.
@Freszz: niestety nie wiem, usłyszałem taką historię w OSK, być może urban legend. Druga sprawa, że wedle nowej ustawy z 2012r i tak nie można dłużej niż 15lat. Jak dotrę do kompa to postaram się to odnaleźć.
@kot_w_krawacie: Ja miałem bezterminowo kat. B przed rozszerzeniem o kategorię A i na nowym dokumencie też mam bezterminowo. Kategorie A dostałem na 15 lat
#prawojazdy #motocykle
http://www.gloswielkopolski.pl/wiadomosci/poznan/a/koniec-sporu-otrzyma-bezterminowe-prawo-jazdy,9914645/
@11mariom: na druku do badań kat A jest razem z B, osobno są tylko CDE
Mi w urzędzie powiedzieli, że nowe terminowe badania na kategorię A2 kasują stare bezterminowe badania na B i nie wpiszą mi na prawku bezterminowego B.
@kot_w_krawacie: może się coś zmieniło. Robiłem przed tymi nowymi przepisami - zaczynałem kurs w tym samym czasie, w tej samej szkole jazdy i musiałem badania robić dwa razy.