Wpis z mikrobloga

Domowy dżem pomidorowy z Habanero

Składniki na 1 L dżemu:
- 1 kg pomidorów
- 1 opakowanie Frukta-Żelu
- 1 łyżeczka przyprawy do serów Habanero
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Niezbędnik:
- słoiki
- etykiety

Przepis:
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki i podgrzewaj na patelni aż do odparowania 1/3 soku. Następnie uzyskaną pulpę przetrzyj lub zblenduj. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz przyprawę. Następnie dodaj wymieszany w niewielkiej ilości chłodnej wody Frukta-żel i podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przelej do wyparzonych słoiczków.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #dzem #przepisy
Browin - Domowy dżem pomidorowy z Habanero

Składniki na 1 L dżemu:
- 1 kg pomidor...

źródło: comment_rZ7Ud5lgJ5Sxp7F8zVubCwT1yb92byqQ.jpg

Pobierz
  • 9
  • 0
@wodzu_91: Te z puszki są bardziej esencjonalne... i w sumie to jednak nie polecamy. słodko ostry sos do spagetti wyjdzie z puszki. Świeże mają jednak inny aromat.
@Browin Wyszło! W smaku fantastyczne, wygląda jak dżem. Tylko, że całość przetworów wrzuciłem do wyparzonych słoików, i tyle. Jeden wrzuciłem do lodówki. Mam nadzieję, że nie trzeba było ich ponownie wrzucać do pasteryzacji?