Wpis z mikrobloga

@bylejaki: niektóre wędliny tak mają, a co do daty to producent pewnie umieścił okres minimalnej przydatności do spożycia po otwarciu (zazwyczaj 48h). Paradoks polega na tym, że np. szynka dojrzewająca ma np termin ważności do spożycia np 6 miesięcy, ale po otwarciu już tylko 48h, tak się cwaniaczki zabezpieczają przed ew. reklamacją...
  • Odpowiedz
@bylejaki: a co ty byś chciał? Bułka z maca może lezeć rok i ci nawet mucha nie tknie i będzie wyglądać prawie tak samo. Czy to znaczy, że jest dobra i zdrowa?
  • Odpowiedz
@bylejaki: Akurat obrzydliwe to jest to w środku, jeśli szynka się błyszczy to znaczy że jest marnej jakości. Prawdziwa szynka/kiełbasa powinna być matowa i mniej różowa, własnie jak ten boczny fragment. Zrób kiedyś sam.
  • Odpowiedz
  • 0
@strikte: nie cwaniaczki się zabezpieczają tylko takie są wymagania mikrobiologiczne w rozporządzeniach unijnych, są określone limity dla bakterii które produkt musi spełnić zaraz po produkcji, czyli zanim wyjdzie spod kontroli producenta, sa tez takie ktore produkt musi spełnić w całym okresie przydatności do spożycia. Producenci sa zobligowani takie badania przeprowadzać. I tak np dają taką szynkę dojrzewającą do półrocznego badania w okreslonych warunkach przechowywania które są napisane na etykiecie. Jezeli wyniki
  • Odpowiedz