Wpis z mikrobloga

Muszę kupić suwmiarkę, bo do tej pory pożyczałem od ojca, ale ile można. Używałem zwykłej analogowej cały czas i teraz jak patrzę na te cyfrowe to niby może i to wygodne, ale mam takie uczucie jak Janusz, który mówi, że skrzynia tylko manualna.

Cyfrowa wygodniejsza, nie?

#remontujzwykopem #budujzwykopem #stolarstwo
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@z--x: Każda jest dobra, pod warunkiem, że jest przyzwoitej jakości. A te po 30 zeta zwykle pozostawiają dużo do życzenia w tym zakresie. Ta pożyczona od ojca prawdopodobnie będzie królem precyzji w porównaniu do tych chińskich.
  • Odpowiedz
@z--x:
A po grzyba ci coś precyzyjnego w stolarstwie.
0,1mm to tak się wymiar zmieni jak się wilgotność zmieni
Mam taką za 50 zł i jest ok.
  • Odpowiedz
@Ninik: Niby masz rację, nie potrzebuję nic superprecyzyjnego, ale też nie może być byle co. Później składasz meble i wychodzi koso. ;)
  • Odpowiedz
U mnie analog bardzo ok-> Chińczyk z allegro za 70 zl ( gowno, potrafił zgubić centymetry, 0,1 mm luzu na złożonej ), -> chinczyk z lidla ( generalnie ok, słaba elektronika pod względem użytkowym (nie śledzi wymiarow jak jest wyłączona, trzeba zerowac po włączeniu + sama się wyłącza po kilku minutach), same pomiary i luzy ok)
  • Odpowiedz
@z--x: Niepoprawny dobrze podsumował, chińczyki z allegro potrafią być instrumentami pomiarowymi, o których na oko da się powiedzieć, że nie są proste, a krawędzie są tak wspaniale wykonane, że można nimi ciąć papier. Trafiają się też całkiem przyzwoite po supermarketach, ale to trzeba pomacać i popatrzeć - zależy kto im akurat zrobi. Popatrz na ogólną jakość wykonania - jak jest krzywa i poszarpana po brzegach to nie należy oczekiwać, że
  • Odpowiedz
@z--x:
Ferax 50 zł
http://www.e-darmet.pl/suwmiarka-kieszonkowa-150-mm-ferax-11909-0207-id-41187.html
Chodzi dobrze, ale nie gładko.
Ma dźwignię, którą trzeba przydusić, żeby można było przesunąć. Teoretycznie ma to służyć do sprawdzenia wymiarów tam gdzie wzrok nie sięga, ale w praktyce nikomu się nie przydaje, a tylko utrudnia.
Ma podziałkę do 0,05 mm ale jak mierzysz pręt i mocniej przydusisz to dają się we znaki luzy ~0,1 mm (Przy prostych, równoległych krawędziach tego
  • Odpowiedz