@Stitch: bo w polsce jak w lesie :) na podstawie BTSów są w stanie ustalić pozycję nawet do kilkudziesięciu metrów z tego co mi kumpel mówił, ale komu by się chciało :D
@gerard-kowalski: automatycznie pokazuje pozycje dyspozytorowi... Chyba, ze straz ma jakos inaczej, nie wiem. Z karetka zawsze od razu pytali czy to taka lokalizacja jaka im mniej wiecej pokazuje.
@Stitch: dyspozytor to może co najwyżej zobaczyć do którego BTSa jest podłączony obecnie telefon, czyli dokładność kilku kilometrów :) Żeby zobaczyć dokładniej to jest grubsza akcja, bo trzeba zobaczyć do których BTSów jest zasięg, jak mocny itp. i na tej podstawie można grzebać dalej
@gerard-kowalski: dyspozytornia 112 ma wyswietlane na mapie lokalizacje na podstawie 3 BTSow w poblizu dzwoniacego. to akurat mam #potwierdzoneinfo sprzed chwili. gorzej, ze to czesto blednie wskazuje...
zadzwonilem do kumpeli, zeby sie dowiedziec u zrodla :/
@gerard-kowalski: w sumie to nie wiem na ile jest dokladny BTS, kiedys czytalem, ze po nim to mozna ew jakis trojkat poszukiwan okreslic. nie wiem, nie znam sie
@Stitch: kumpel mi kiedyś opowiadał o tym, ale to czarna magia więc nie chcę połowy pominąć i bzdur opowiadać:P W każdym razie na podstawie 3-4 BTSów jesteś w stanie bardzo precyzyjnie lokalizację określić
@gerard-kowalski nie stary to nie prawda, każdy operator ma obowiązek raportowania położenia określonego nr w przypadku tel. 112. Czasami to nie działa w przypadku GSM ale to wyjątkowe przypadki, bo awarie. To działa automatycznie. Co innego jak określone służby potrzebują ustalenia czegoś poza systemem.
@tosyu
Okej.
A jak idziesz zaplacic np do kasy i zapomnisz telefonu a jest kolejka? :)
zadzwonilem do kumpeli, zeby sie dowiedziec u zrodla :/
@Stitch: czyli ktoś przycebulił na algorytmie który to wylicza :D