Wpis z mikrobloga

@Sceptycznie: Najprostsze i bardzo dobre jest z jabłek, robić prawie z samego soku i będzie git, drożdże Tokay w płynie Browin, odpowiednio cukru, zazwyczaj wystarczy tu jedno zlanie znad osadu po ok. 2 miesiącach.
  • Odpowiedz
@sikzmiednicy: Nie wiem myślałem o winogronach, jabłkach, ryżu. Jestem kompletnie zielony więc chciałem zrobic z czegoś co jest ogólnodostępne.

Po prostu szukam fajnego i prostego przepisu żeby przy pierwszym razie się nie zniechęcić :) Później będę robił bardziej wyszukane i będę wyrabiał sobie gust :)

@KollA Tzw. "jabol" :D Spoko możesz polecic jakiś przepis, może warto od tego zacząć :)

@flaa Też super pomysł na kolejne wina i pewnie będzie pod
  • Odpowiedz
@Sceptycznie z tych co wymieniłeś, to wybrałbym ciemne winogrona - też bardzo łatwo zrobić

z jabłek nie robiłem, ale opinie są bardzo różne - tu chyba mocno zależy na jaką odmianę jabłek trafisz.. w każdym razie nie ryzykowałbym na pierwsze wino, jeśli bym nie miał jakiegoś sprawdzonego w winiarstwie gatunku pod ręką

a z ryżu to jest dobre na zimę, teraz korzystaj z owoców i kwiatów!
  • Odpowiedz
@flaa: W takim razie padło na czarne winogrona :) Tylko ich zbiór jest chyba w październiku, może spróbowac czegos wcześniej?

Masz jakiś sprawdzony przepis na czarne winogrona? :)
  • Odpowiedz