czytałem, że jeśli zostanę wezwany do straży miejskiej w roli świadka, to mogę się domagać zwrotu kosztów dojazdu i kosztów za utracony dzień pracy, jednak nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów jak to jest liczone, może ktoś tutaj zna temat? 1. Mogę się domagać zarówno zwrotu kosztów dojazdu jak i utraconego dnia pracy, czy tylko jednego z tych? 2. Jestem zameldowany 100km od swojego miejsca pracy, zwrot kosztów dojazdu należy mi się z domu czy z miejsca pracy? 3. jak liczyć koszt za dojazd? bo nie wierzę że zwrócą mi jak napisze że przyjechałem taxą i zapłaciłem 300zł, gdzieś czytałem że limit zwrotu wynosi 81zł
@pilovsky Zwracają realny koszt dojazdu, jeśli go udokumentujesz. Możesz domagać się obu tych rzeczy łącznie. Zwrot z domu, nie z pracy. Nie jestem na 100% pewien, niech ktoś potwierdzi.
@pilovsky: nie jestem pewien, ale zapomnij, że za benzynę ci zwrócą... dostaniesz równowartość biletu który kupiłeś na pociąg/autobus/tramwaj/inna komunikacja publiczna- pod warunkiem, że go przedstawisz przy występowaniu we wniosku o zwrot - tak zwracają za dojazd w obie strony... co do reszty nie wypowiem się, ale za utracony dzień pracy to w przypadku umowy o pracę dostaniesz pewnie usprawiedliwienie, na umowę - będziesz musiał przedstawić taką tonę papierów, że ci się
@pilovsky myślę że tak właśnie jest.. lub ewentualnie równowartość dojazdu komunikacja publiczna.. Wiesz gdyby było inaczej to ludzie by samolotami latali na przesłuchania
1. Mogę się domagać zarówno zwrotu kosztów dojazdu jak i utraconego dnia pracy, czy tylko jednego z tych?
2. Jestem zameldowany 100km od swojego miejsca pracy, zwrot kosztów dojazdu należy mi się z domu czy z miejsca pracy?
3. jak liczyć koszt za dojazd? bo nie wierzę że zwrócą mi jak napisze że przyjechałem taxą i zapłaciłem 300zł, gdzieś czytałem że limit zwrotu wynosi 81zł
#prawo #strazmiejska #policja
Nie jestem na 100% pewien, niech ktoś potwierdzi.
tak tylko głośno myślę...
co do reszty nie wypowiem się, ale za utracony dzień pracy to w przypadku umowy o pracę dostaniesz pewnie usprawiedliwienie, na umowę - będziesz musiał przedstawić taką tonę papierów, że ci się
Wiesz gdyby było inaczej to ludzie by samolotami latali na przesłuchania