Wpis z mikrobloga

czytałem, że jeśli zostanę wezwany do straży miejskiej w roli świadka, to mogę się domagać zwrotu kosztów dojazdu i kosztów za utracony dzień pracy, jednak nigdzie nie mogę znaleźć szczegółów jak to jest liczone, może ktoś tutaj zna temat?
1. Mogę się domagać zarówno zwrotu kosztów dojazdu jak i utraconego dnia pracy, czy tylko jednego z tych?
2. Jestem zameldowany 100km od swojego miejsca pracy, zwrot kosztów dojazdu należy mi się z domu czy z miejsca pracy?
3. jak liczyć koszt za dojazd? bo nie wierzę że zwrócą mi jak napisze że przyjechałem taxą i zapłaciłem 300zł, gdzieś czytałem że limit zwrotu wynosi 81zł

#prawo #strazmiejska #policja
  • 10
@pilovsky: nie jestem pewien, ale zapomnij, że za benzynę ci zwrócą... dostaniesz równowartość biletu który kupiłeś na pociąg/autobus/tramwaj/inna komunikacja publiczna- pod warunkiem, że go przedstawisz przy występowaniu we wniosku o zwrot - tak zwracają za dojazd w obie strony...
co do reszty nie wypowiem się, ale za utracony dzień pracy to w przypadku umowy o pracę dostaniesz pewnie usprawiedliwienie, na umowę - będziesz musiał przedstawić taką tonę papierów, że ci się
@pilovsky myślę że tak właśnie jest.. lub ewentualnie równowartość dojazdu komunikacja publiczna..
Wiesz gdyby było inaczej to ludzie by samolotami latali na przesłuchania