Aktywne Wpisy
Nacho_Libre +18
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
koniolizator +26
Kto jest w Waszym #top murzynów?
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
U mnie na pewno (kolejność przypadkowa)
- KSI (z tych starych filmików z Vine)
- CJ z San Andreas
- Jeremy Fielding (na YouTube niezły mózg-inżynier, normalnie jak zwykły człowiek)
- Jabrils (na YouTubie, pisze bekowe programiki z użyciem sieci neuronowych)
- Neil DeGrass Tyson (ten naukowy m----n, czasami nieściśle opowiada, ale talentu popularyzotarskiego mu odmówić nie można)
- Francuz, kubizm
- miał zostać malarzem pokojowym (jak jego ojciec i dziadek), ale wyszło coś więcej
- klasycznie jak na dane czasy zaczynał od impresjonizmu
- skierował się następnie w kierunku bardziej odrealnionego fowizmu
- wraz z Picassem stworzył podstawy kubizmu
- często razem malowali, niektóre prace trudno rozróżnić i przypisać konkretnemu artyście
- nazwa "kubizm" została pierwszy raz wykorzystana przez krytyka sztuki właśnie po zobaczeniu obrazu Braque'a
- na płaskim płótnie starał się obrazować obiekt widziany pod różnymi kątami jednocześnie
- walczył w czasie IWW, został ciężko ranny w głowę
- po wojnie odszedł nieco od ostrych kształtów i krawędzi na rzecz luźniejszego stylu i jaśniejszych barw
- do końca życia pozostał jednak wierny stylowi, który współtworzył, z charakterystycznymi fragmentarycznymi formami, mnogą perspektywą
galeria: https://www.wikiart.org/en/georges-braque
#malarznadzis - mam plan dalej wrzucać ciekawostki o dawnych malarzach artystach
dodatki mile widziane w komentarzach
#malarstwo #ciekawostki #sztuka #gruparatowaniapoziomu