Wpis z mikrobloga

Chcę złożyć stację roboczą (C4D, Premiere, AE, Photoshop) cena więc powiedzmy nie gra roli; chcę tam włożyć Ryzen 1800x ale latem mają mieć premierę kolejne, jeszcze mocniejsze Ryzeny - Threadripper. Niestety nie mam czasu czekać, bo robota mi się pali, więc pytanie do #pcmasterrace czy mobo ASrock x370 da mi możliwość podpięcia za te kilka miesięcy Threadrippera? Jaki najlepszy RAM wpakować żeby nie musieć pozniej (przy okazji powyższej wymiany) go także wymieniać?

#amd #ryzen #pytanie
  • 16
@vvit0: ta, daje opcja spięcia grafik po sli, ramy pewnie jakieś 3200 mhz kompatybilne, co do tych mocniejszych ryzenów, tutaj się nie wypowiem, ale raczej na 99% opdalą one też na x370 myślę, osobiście bym wziął po prostu 1700 + OC, bo praktycznie wychodzi to samo a kasa w kieszeni
@MichaelT128: no właśnie nie do końca, ale może faktycznie SLI od razu nei będzie potrzebne
@leesiuu: z mojego doświadczenia Quadro ma tą zaletę, że pozwala wyświetlać na 10bit monitorach 10bit kolor w aplikacjach obsługujących 10bit ;) Akurat 10bit na ten moment nie jest mi tak potrzebne jak maksymalna moc za optymalna kasę
@Jurigag: thx, rozważę!
@vvit0: Ja to bym poczekał jednak na Threadrippery i i9 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
AA dobra robota się pali to w sumie ryzen 1800x jest spoko opcją tylko, że problemy z ramem mogą być problemem, więc jakiś intel jest bezpieczniejszą opcją.
@Arkatch: właśnei już sam nie wiem teraz, zastanawiam się nad opcją doraźną w postaci ryzen 1700x + 1070 + 32gb ram@3000mhz, bo nie chcę się niepotrzebnie wykosztować na coś co na dzień dzisiejszy jest maxem, a za 2 miesiące - o czym już wiadomo - maximum pojdzie jeszcze wyżej, a zaoszczędząone pieniądze będę miał na ewentualną drugą mocniejszą stację chyba, że ta da radę.

Co za kłopoty z ramem Cumplu ma
@vvit0: Z ramem jest nieco problemów ale coraz częściej ludzie przekraczają 3000Mhz. Pewnie reddit AMD byłby dobrym miejscem by zapytać jakie kości i płytę główną brać aby obyło się w miarę bezproblemowo.