Aktywne Wpisy
jmuhha +45
Nigdy nie wybacze sobie, że zamiast na programistke która nie musi wstawać i pracuje z home office poszłam na lekarke, która musi jeździć do szpitala i zarabia 1/3 tego co programistka (╯°□°)╯︵ ┻━┻
#programistka15k #programista15k
#programistka15k #programista15k
SaintWykopek +1248
Kto miał taką latarkę plusuje
Piwomirki uwarzyłem dry stouta. Dzisiaj po miesiacu lezakowania otworzylem butelke i po obfitym gushingu okazalo sie ze niestety ma dosyc intensywny kwasny smak na poczatku, dopiero pozniej pojawiaja sie kawa. Czy moze meic to zwiazek z tym, ze po prostu kupilem wymieszane slody i trzymalem za dlugo palony, czy moze jest to infekcja? Przed butelkowaniem nie zauwazylem zadnych oznak infekcji - piwo wygladalo i pachnialo ladnie( ͡° ʖ̯ ͡°). Czy jak dluzej polezakuje to kwaskowatosc zniknie? Czy po prostu na kolejne warzenie zaopatrzyc sie w sprzet do mierzenia pH?
wołam @BrowarPERUN bo mądre rzeczy pisał w tym temacie
słód żytni jasny 2,54 kg
słód crystal rye 0,47 kg;
żyto prażone 0,33 kg; słód carafa special typ II 0,27 kg [spakowane osobno]
Jednak mi sie popieprzylo i to RYE stout nie dry
Otwierałeś już wcześniej coś z tej warki?
Sprzet do mierzenia pH nie nadaje sie do sprawdzania odczucia "slodkosci/ kwasnosci" piwa, a jedynie do burtonizacji wody, bo odczucie kwasowosci zalezy od wielu czynnikow. Coca-Cola jest sporo "kwasniejsza" od octu i niemal tak samo "kwasna" jak sok z cytryny, ale w ustach sprawia wrazenie slodkiej.
Zrobisz 5 roznych stoutow i
http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody
https://www.youtube.com/watch?v=HGAHcuvt6Qc&t=0s