Wpis z mikrobloga

Podobno na #keto nie można przybrać tłuszczu. A co jeśli osoba z zapotrzebowaniem kalorycznym około 2500 kcal zacznie spożywać dzień w dzień 5000 kcal albo nawet z 7500 kcal nadal pozostając w ketozie? Bo tak na logikę wychodzi mi, że powinno to oznaczać ogromne przyrosty czystej masy mięśniowej i zastanawiam się nad przejściem na taką dietę.
#mikrokoksy
  • 34
  • Odpowiedz
@globbi mi sie rzadko zdarza do 20g dobic, zazwyczaj kraze ok 15g na dobe, ubytek jest, energia jest, ketoflu mnie ominelo, jedyny minus albo i plus to, ze % szybciutko mnie biora zauwazylam.
Dlaczego uwazasz, ze paski sa nieprzydatne? No mi z takim poziomem wegli nie grozi raczej wypadniecie z ketozy, ale kontrolnie? Tzn w razie watpliwosci, bo juz kilkudniowe zmiany nastroju, samopoczucia itp sie pojawily?
  • Odpowiedz
@kawazrana: paski na mocz mierzą acetoaceton w moczu a nie BHB we krwi. Możesz produkować i używać dużo ketonów a mało wydalać, albo możesz dużo wydalać acetoacetonu a mieć mało BHB. Nie widzę żadnego powodu do używania ich, nie dają żadnych pożytecznych informacji.

A jaki masz powód żeby obawiać się wypadnięcia z ketozy? Można specjalnie starać się osiągać jak największe stężenia BHB, ale jak tylko zrzucasz wagę to rób tak
  • Odpowiedz
@chchmiel wychodzi z tego duzo bialka, ale ogolnie to przede wszystkim lc.
Przykladowo:
Ś: jajecznica z dwoch jajek z pieczarką i polowa nieduzego pomidora.
O: Kotlet schabowy w panierce z siemienia/mielony upieczony pod serem np. Do tego swiezy ogorek i salata, smietanka 30%
K. Pizza z mozzarelli z pieczarkami, szynką, zielona papryką
Wiem, ze to blad, bo nie licze wszystkich makro, tylko trzymam ilosc wegli, ale poki co wagi ubywa, obwodow
  • Odpowiedz
@globbi dieta tylko jako odchudzajaca, nie mam celu wypadania z keto, chodzi o kontrole, ale w takim razie poczytam wiecej o roznicach, dzieki.
Alkohol raz na jakis czas, wiadomo. Po prostu zwrocilam uwage na to, ze szybciej mi zaszumialo, nigdy nie mialam na celu die upic jako upic, wiec teraz po prostu jestem bardziej "ekonomiczna" ;)
  • Odpowiedz
@chchmiel nie, dlatego podkreslilam, ze mozzarella z bloku, takiego jak gouda czy inny ementaler :) ja tez probowalam za pierwszym razem kule sera z zalewy dac to wyszlo z tego mleko z tluszczem ;]
  • Odpowiedz