Wpis z mikrobloga

Punkt krytyczny. Energia odNowa
Trailer, jak twierdzą autorzy, 'pierwszego polskiego pełnometrażowego filmu dokumentalnego na temat zmian klimatu i nieuchronnej rewolucji energetycznej'. Premiera odbyła się 14 maja, a do końca miesiąca film będzie wyświetlany w różnych miastach Polski. Czy znaleźliśmy się w 'punkcie krytycznym'?

(...) Dokument w reżyserii Łukasza Bluszcza zadebiutował w niedzielę, 14 maja, na Millennium Docs Against Gravity Film Festival. „Punkt krytyczny. Energia odNowa” z narracją Marcina Dorocińskiego jest, jak przekonują jego twórcy, „pierwszym polskim pełnometrażowym filmem dokumentalnym na temat zmian klimatu i nieuchronnej rewolucji energetycznej”.

Twórcy starają się pokazać wpływ emisji gazów cieplarnianych na życie ludzi i przekonać widza, że odpowiedzią na zmiany klimatyczne jest poprawa efektywności energetycznej i inwestycje w odnawialne źródła energii. Jednocześnie pokazują problemy, z jakimi borykają się inwestorzy choćby grupa ośmiu rolników, którzy wspólnie wybudowali turbinę wiatrową, a dzisiaj mają problem ze spłatą kredytu.

Bluszcz zabiera widzów także na Barbórkę w Wałbrzychu, gdzie po szesnastu latach od zakończenia wydobycia wciąż można usłyszeć nadzieje na ponowne otwarcie kopalń. Skutecznie podsycają je kolejne doniesienia o zainteresowanych wydobyciem, choć ich pomysły nigdy nie wyszły poza łamy gazet.

Nadzieje górników na renesans węgla skutecznie podtrzymują także politycy. Twórcy filmu obsadzili w roli niepoprawnych optymistów, czy też wyrachowanych cyników, liderów wszystkich czterech ugrupowań politycznych rządzących Polską od szesnastu lat. Tymczasem, jak zauważają wypowiadający się w filmie eksperci, zużycie i wydobycie węgla w Polsce spadają od niemal dwudziestu lat. Natomiast nowe bloki energetyczne, co podkreślił w popremierowej dyskusji dr Michał Wilczyński, b. główny geolog kraju, za kilkanaście lat będą spalać węgiel importowany z Rosji, bowiem taniego krajowego surowca będzie już brakować.

(...) Jak pokazuje szereg badań opinii publicznej blisko 90% Polaków jest przekonanych, ze ocieplanie klimatu postępuje, a zdecydowana większość respondentów obarcza winą za to działalność ludzką. Jednocześnie niemal wszyscy Polacy oczekują od rządu szybszego rozwoju energetyki odnawialnej. Co ciekawe, w obu przypadkach są zgodni bez względu na poglądy polityczne.

(...) Kolejne pokazy wraz z dyskusjami w gronie twórców filmu i zaproszonych ekspertów zaplanowano odbędą się one w Krakowie (22 maja), Katowicach (23 maja), Wrocławiu (24 maja), Poznaniu (25 maja), Łodzi (26 maja), Szczecinie (29 maja) Gdańsku (30 maja) i Bydgoszczy (31 maja).

Za: http://wysokienapiecie.pl/oze/2273-punkt-krytyczny-energia-odnowa-recenzja-filmu

#neuropa #polska #swiat #film #energetyka #wegiel #oze

Czyli też #krakow #katowice #wroclaw #poznan #lodz #szczecin #gdansk #bydgoszcz
BaronAlvon_PuciPusia - Punkt krytyczny. Energia odNowa
Trailer, jak twierdzą autorzy...

źródło: comment_HRgDS0QkWMk6AQlH866JhSqknSJXj5rY.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@Baron_Al_von_PuciPusia: Kiepski rok wybrali na premierę filmu, niektórzy ludzie dopiero kilka dni temu wyłączyli swoje piece które chodziły nieprzerwanie od października 2016 r. Ciężko im będzie wmówić ze jest ocieplenie .....Chyba że film potraktują w kategoriach SF.
  • Odpowiedz
@sEB-q: Tego typu filmy mają raczej pogłębiać wiedzę i pozwalać spoglądać dalej niż koniec własnego tyłka. Pytanie czy ktoś kto tego nie rozumie da się w ogóle przekonać. Ludzie potrafią negować naukowe fakty co do których jest kompromis. Ciągle są grupy twierdzące, że Ziemia jest płaska albo, że żyjemy od 6 tysięcy lat.

Wszyscy nie zmądrzeją.

Chodzi jednak o zwiększanie społecznej świadomości i pokazywanie alternatyw dla obecnej rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@Baron_Al_von_PuciPusia: ja to rozumiem że pogłębiać świadomość. ale nie da się wytłumaczyć nikomu że jest ocieplenie jeżeli on do połowy maja musi grzać w piecu, ja z resztą też . A wyjazd z tekstem o płaskiej ziemi nie na miejscu, skoro w maju przez pierwszą połowę i cały kwiecień temp. utrzymują się na poziomie kilku stopni z pojawiającymi się przymrozkami .. TO JEST OCHŁODZENIE a nie ocieplenie . Wiec kto
  • Odpowiedz
@sEB-q: Cały przyrost generowanej w Chinach jest z OZE więc argument chybiony. Większa częstotliwość przymrozków tez jest spowodowana ociepleniem klimatu. W wyniku ocieplenia klimatu jest więcej zakumulowanej energii w atmosferze i stad rekordowo silne wiatry które z jednej strony nawiewają nad biegun północy ciepłe powietrze i wywiewają zimne które ląduje czasem u nas jako przymrozek. Poczytaj o temperaturach na Grenlandii. Ocieplenie jest globalne. Czyli średnia temperatura rośnie. Teraz jest już
  • Odpowiedz
@pitersi: ja mówię że u nas dzieżko będzie to komukolwiek wcisnąć ,czytaj ze zrozumieniem, bo w tym roku pogoda wyjątkowo zimna. O tych Chinach to coś ci zjadło albo nie zrozumiałem o co ci chodzi. Ze niby Chiny są pro-eko i nie wpuszczają/ły masy syfu do atmosfery? to samo USA?? co z tego że ratyfikowały porozumienie w 2016. Zmiany klimatyczne nie powstały w ciągu jednego roku.
  • Odpowiedz
@Baron_Al_von_PuciPusia: Widać ty masz ograniczone możliwości czytania ze zrozumieniem mówiłem że ciężko bezie to komuś wcisnąć ze względu na przewrotną pogodę w tym roku. Trudno nie będę strzępił języka. Co do reszty jak typowy eko-terrorysta, i jakie widzisz wyjście ? ukarać wszystkich używających węgla ? zakazać? rozstrzelać? ja wiem że ogrzewanie na gaz było by zdrowsze i co mam zrobić? w imię idei zamarznąć w zimie z dziećmi ? czy
  • Odpowiedz
niektórzy ludzie dopiero kilka dni temu wyłączyli swoje piece które chodziły nieprzerwanie od października 2016 r. Ciężko im będzie wmówić ze jest ocieplenie

@sEB-q: Jesteś fanem Żelaznej Logiki?
  • Odpowiedz
@jacekKobr: nie wiem za bardzo nawet co to jest , porostu napisałem to co wynika z życia. To trzeba być fanem Żelaznej logiki czy czegokolwiek innego żeby stwierdzić że w kwietniu i maju było zimno ??? i żeby mieć swoje zdanie i stwierdzać fakty ??? (oczywiście że w skali lokalnej bo to zaznaczyłem na początku to później koledzy eko-terroroyści zrobili ze mnie ksenofobicznego, zacofanego obywatela który g.. wie o świecie
  • Odpowiedz
To trzeba być fanem Żelaznej logiki czy czegokolwiek innego żeby stwierdzić że w kwietniu i maju było zimno ???

@sEB-q: Nie. Ale trzeba być fanem #!$%@? logiki by nie rozumieć na czym polegają zmiany klimatyczne i sprowadzać je do A BO W KWIETNIU BYO ZIMNO TO NI MA OCIEPLENIA RZAHZ MAD LEWAGI ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Datura: następny pseudo-inteligent który nie potrafi przeczytać nic bez zrozumienia póki mu z Brukseli nie powiedzą co ma myśleć. Napisałem już wcześniej że pierwszy post był pół-żartem pół-serio a później eko-terroryści ,wielce uczeni zrobili z tego gówno burze wyłuszczając swoje mądrości, uważając że tylko oni są inteligentni i pokończyli szkoły. Jakim trzeba być idiotą żeby wierzyć że inny człowiek nie wie że nie wolno się przysysać do rury wydechowej bo
  • Odpowiedz
jakie widzisz wyjście

@sEB-q: Wystarczy przestać #!$%@?ć. To na początek.

Tak jak pisałem - należy zaakceptować rzeczywistość, ale to zrobią osoby wyłącznie posiadające umiejętność logicznego myślenia. Jak ktoś widzi tylko czubek własnego bloku lub domu, a pamięć kończy mu się na ostatniej zimie to najprawdopodobniej taki film do niego trafi. Może poprzez edukację wczesnoszkolną zmieni się podejście dzieci takiej osoby. Miejmy nadzieję.

Jeżeli natomiast jesteś osobą posiadającą minimum intelektualnych zasobów to na początek możesz zarezerwować bilety na ten film i potraktować go tym czym jest - edukacyjnym głosem w dyskusji. Z pewnością nie da on uniwersalnych odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące energetyki - bo np. trudno się moim zdaniem zgodzić z opinią twórców na temat udziału
  • Odpowiedz