Wpis z mikrobloga

@ItsZaczi: Właśnie gram to samo i mam tylko taką obserwację, że wojnę o wyzwolenie trzeba zacząć właściwie natychmiast. Bo jeśli poczekasz kilka miesięcy to kraje, które zgodziły się na support zaczynają Cię olewać. A jeśli wcześniej ich o ten support nie poprosiłeś to teraz Ci go nie udzielą, bo mają "too many diplomatic relations".
@ItsZaczi: Najlepiej support od Austrii, Francji i Danii, przynajmniej od dwóch żeby na spokojnie wygrać. Anglia jako sojusznik to wiadomo, nie pomaga nic tylko się kiszą na tych wyspach. W pierwszej wojnie bierzesz niepodległość + Breda, żeby nie mieć za dużo AE. A dalej no to już po kolei potrzebne prowincje do utworzenia Niderlandów jednocześnie uważając na AE. Weź też pod uwagę, że Flandria nie jest jak reszta tych księstw w
@ItsZaczi: Postaraj się zostać cesarzem, lub elektorem (czysty fart) przed sformowaniem Niderlandów. Jest to relatywnie łatwe bo protestanckie kraje będą chcieć głosować na katolika ale innego niż Austria.
Jak jesteś cesarzem to możesz utworzyć Niderlandy i dodać siebie do HRE, a potem od razu zmienić religię na Protestantyzm.
@ItsZaczi:
Ogólnie taktyka taka: jeśli Cię to interesuje

1. Support Independence od Francji i Austrii.
2. Wojska na statki by nie stracić 
3. Wypowiadam wojnę - walczą Austria i Francja, ja tam okupuje jakieś prowincje dla guldenów
4. Podpisuje pokój - zabieram niepodległość, Antwerpię i kasę
5. Tracę sojusze, ale z Francją udaje mi się odzyskać. W międzyczasie rozwijam kraj.
6. Oportunistyczne czekanie na to, który z holenderskich OPM lub Brabancja