Wpis z mikrobloga

@atydorfa: boczek smażysz, dorzucasz cebulę, marchewkę i seler naciowy, potem mięso mielone i czosnek. Jak mięso zacznie brązowieć dajesz pomidory/przecier pomidorowy (nie koncentrat) i gotujesz z godzinę minimum. Sól, pieprz, bazylia, oregano i trochę mleka. Po kolejnych 10 minutach jesz.
@atydorfa: kroisz drobno średnią marchewkę, średnią cebulę i 2 gałązki selera naciowego, dwa ząbki czosnku. Wrzucasz to na rozgrzaną oliwę, smażysz aż się zezłoci, ok. 10 minut. Dodajesz mięso, smażysz kolejne 10 minut. Dodajesz szklankę wina (opcjonalnie), następnie puszkę pomidorów, dusisz wszystko jakieś 20 minut. Następnie gotujesz bez przykrywki do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiasz do smaku.
@Kowal04: +1, ale najlepiej jeśli bazylia i oregano będą świeże, a jeszcze lepiej jak to będą zwykłe pomidory, a nie przecier. Przyprawia się startym parmezanem. Boczek "pancetta" albo inny wędzony boczek, bądź słonina będzie super (ja do potraw lubię używać węgierskiej paprykowej słoniny).

Generalnie włosi duszą te swoje sosy przez parę godzin, ale to już sprawa @atydorfa czy będzie się chciało.
Z selerem nigdy nie próbowałam, ale dziś też nie będzie bo nie ma w lodówce ( ͡° ʖ̯ ͡°) resztę wykorzystam, dzięki! Kilka godzin może nie będę dusić ale dam pomidorom z godzinkę, niech spokojnie dojdą. Dzięki wszystkim!!
@push3k-pro: @atydorfa: Właśnie, jeszcze wino między zbrązowionym mięsem a pomidorami. Można też dodać jakiś wywar wołowy.
Z pomidorami to zależy czy się chce się szybko czy nie, bo równie dobrze mogłem napisać by gotować 3-4h zgodnie ze sztuką ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@atydorfa: Ogólnie polecam seler naciowy do dań włoskich. Naprawdę zmienia smak potraw.