Wpis z mikrobloga

zgasilem swiatlo i mialem isc spać, ale dostałem znow jakis ataków paniki. Wiecie ze predzej czy pozniej kazdy z nas umrze i nikt nawet o nas nie bedzie pamietał? jezeli umrę pierwszy to jaki los czeka mojego syna? czy jesli pierwsza odejdzie moja żona to czy wraz z nia umrze czastka mnie? czy bede w stanie zyć z tym bólem bez niej? co na starość zastępuje miłość? ból, choroba? a może najwyzsza pora pogodzić sie w koncu z ojcem? przeciez gdy bedzie leżał w trumnie to nie zamienie z nim juz zadnego słowa? swiadomość nieuchronnosci smierci mnie przeraża, co bede robił na łożu śmierci? trząsł sie ze strachu? to smutne, ze my odejdziemy z tego swiata, a to życie bedzie toczylo sie dalej. Mam tylko nadzieje ze nasza swiadomosc nie umiera i po śmierci mamy jakis wgląd w to co zostawilismy tu, inaczej byloby to bez sensu, serce przestaje bić i co dalej? gdzie to wszystko ulatuje? swiadomosc to silny byt, musi byc coś po tym..
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lubielizacosy: wiesz, najgorsze jest to ze mam juz 31 lat i czuje ze u mnie to juz z górki ;/ a jak slysze ze mlodzi mezczyzni umieraja w wieku 50 lat i uzmyslawiam sobie ze mialbym zyc tylko jeszcze 20 lat to dostaje napadów lękowych
  • Odpowiedz
@lubielizacosy: wiesz, jak mysle o tym ze moja żona mialaby umrzec to mysle sobie ze nie dal bym rady bez niej i umarlbym zaraz po niej z żalu i smutku, nie wyobrazalbym sobie tej pustki..
natomiast z synem mam inaczej, gdyby cos mu sie stało to ja poszedlbym od razu za nim, powiesił albo skoczył z mostu do Buga..
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: nie masz swiadomosci po smierci, jestes nic nie znaczacym pyłkiem we wszechświecie, twoje zycie tak jak zycie miliardow istanien przed toba nie ma sensu. Pozostawisz swoje geny potomkom i tyle.
Pogodz sie z tym i ciesz sie tym co masz i nie mysl tyle :)
  • Odpowiedz
@heterodewiant44 Cl To wszystko chemia i impulsy w twoim mózgu. Byt i niebyt to figury retoryczne wymyślone by opisać samoświadomość. Małpy i słonie też płaczą po zmarłych, chyba nie podejrzewam ich o jakiś ciąg dalszy po śmierci.
To nie ciało jest świątynia świadomości, tylko świadomość powstała by chronić ciało.
Wiara, że wszystko będzie dobrze, jest myśleniem życzeniowym. To jak 3 latek zakrywajacy oczy i myslacy, że go nie widać. To jak
  • Odpowiedz