Wpis z mikrobloga

Piszę sobie program w #java i mam taki mały problem. Program ma komunikować się z serwerem i pobierać jakieś dane. Serwer obsługuje też konta użytkowników i napisałem sobie ich obsługę. Serwer zwraca odpowiedni token przy logowaniu i w ogóle. W programie mam klasy reprezentujące użytkownika i sam serwer. I tak się zastanawiam jak to rozwiązać od strony kodu. Czy przekazać do metody loginUser na serwerze wskaźnik do obiektu użytkownika i na tym obiekcie operować a metoda zwraca tylko true false czy udało się zalogować i ustawić w obiekcie usera token czy może przyjmować w metodzie login i hasło, a zwracać obiekt json, a w klasie użytkownika sprawdzać odpowiedź? Która z tych metod jest bardziej odpowiednia i zgodna ze standardami?
#programowanie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alfabeta11: jeśli ten serwer to jakieś zewnętrzne api i potrzebujesz tę obsługę loginu tylko dla siebie tj do czegoś małego, to w sumie większej różnicy nie ma IMO.
Jak to jakaś bardziej rozbudowana appka to rozważ dodanie kontrolerów, które bedą obsługiwać zapytania na serwer i odpowiedzi, sama klasa serwer co masz wywołuje wtedy juz tylko POSTa w dane miejsce z dowolnymi argumentami. Przydałaby się wtedy tez jakaś klasa która obsluguje
  • Odpowiedz
  • 1
@chapak może i nie powinno się stosować,ale ja niestety jestem w chwili obecnej do nich zmuszony ;)
Co do problemu, bo słabo to opisałem. W tej chwili kombinuję tak, że mam klasę reprezentującą użytkownika i klasa serwera ma w założeniach właśnie kontrolować zapytania do zewnętrznego serwera. I w chwili obecnej klasa uzytkownika wywołując logowanie odwołuje się do serwera, który komunikuje się tam dalej. I to nawet działa. Tylko właśnie nie wiem
  • Odpowiedz