Wpis z mikrobloga

#podrozujzwykopem #wlochy #toskania #warszawa
Planuje skoczyć autem do Toskanii. Zawsze jechałem na Brno Wiedeń Graz Udine Bologna.
Teraz zastanawiam sie nad tym aby jechać na Wrocław Drezno Monachiuch Salzburg. Kusi mnie bo omijam Czechy i winietę a austrie jadę najkrócej jak sie da (zawsze tam mnie łapią na fotoradar) a i droga wydaje sie ciekawsza.

Ktoś ma porównanie obu tras? Sugestie?
  • 17
@murarz13: ale to jest opłata tylko za ten odcinek czy winieta na cały kraj? Bo kiedy jak jechałem i miałem winietę to był tam takiodcinek dodatkowo płatny.

@polik95: ostatni tydzień maja i pierwsze dni czerwca.
@polik95: w Monachium albo salzburg to tylko na nocleg. Toskania juz mam prywatny domek z basenem ogarnięty. Na wzgórzu z widokiem aż po horyzont bo w pierwszej lini gór.
@murarz13: to uważasz ze lepiej jechać standardowo przez Czechy i przez Niemcy?
@Badyl69: ja jechałem przez przełęcz św. Bernardyna. - omijałem austrię w miejscowości Bregenz. Jedyne co to tylko winietka na Szwajcarię + autostrady we Włoszech. Całkiem spoko ale następnym razem jadę przez Czechy
@Badyl69: Ja w 2012 jechałem nad jezioro Garda, to wybrałem trasę przez berliński Ring, a potem na południe A9. Wtedy jeszcze nie było gotowej S8 Warszawa-Wrocław. Teraz bym pojechał przez Wrocław, bo nieco bliżej.
Raz, że ominiesz Czechy, bo tam wieczne remonty. Dwa, że minimalizujesz jazdę przez Austrię, a mnie tam #!$%@?ą ograniczenia do 80 na autostradzie, jak są 3 pasy w każdą stronę. Trzy, tak jak pisze @murarz13, poznasz
@tomasz-szalanski na booking znalazlem. Potem moge podeslac link. Rezerwowalem z miesiac temu. Miejscowosc Vinci. Na zdjeciach wyglada mega. Basen tylko dla nas. W pelni urzadzona kuchnia salon sypialnia wifi. Juz kilka razy bylewm w toskanii i nigdy sie nie zawiodlem. Waskie drogi. Fajny klimat i te widoki....
@Badyl69: hello! Jechalam w zeszly pon ta trasa. Warunki pogodowe bardzo trudne na odcinu przed norymbergą az za monachium. Snieg, temp -1, duzo aut, korki, sporo aut na zimowkach jechalo (nie ma sie co dziwic w sumie). Trasa jest piekna (w Bawarii widoki przepiekne!! o ile pogoda nie jest taka jak w pon.) Napisz co masz w Toscani i gdzie szukales noclegu. Myslam o Toscani ale ostatecznie zdecydowalam sie na Garde