Wpis z mikrobloga

Nie śledzę streamu z Magical'a, ale tag #pokazhejtera to swoistego rodzaju mistrzostwo. Skąd tyle nienawiści u młodzieży z normalnych, zwykłych rodzin? Czyżby zawiodło wychowanie w domu, w szkole? Przecież to jest temat na jakąś dobrą pracę doktorancką.

Wykop uczy, bawi, wychowuje.
  • 20
  • Odpowiedz
To bardziej wina YouTube, a nie wychowanie w domu/szkole
Chociaż fakt, rodzice mogliby zwrócić uwagę na to, co dzieciaki oglądają na YT. Wystarczy zobaczyć takiego Isamu, co drugie słowo to #!$%@? albo "będę ruchać Ci matkę"

@Matias:
  • Odpowiedz
@Matias:

wrzuć zdjęcie z przyczajki jakiegoś różowego któemu spuchły nogi

wykop: hurr durr jak mozesz robic zdjecia obcym ludziom

wrzuc zdjecia ludzi ktorzy obrażają twojego idola

wykop: dobrze, tak trzymac, skad w ludziach tyle nienawisci
  • Odpowiedz
@Matias: Na szybko. Keynesizm, koncepcja taniego pieniądza, inflacja, zadłużenie państw, przez co obojga rodziców nie ma czasu na dzieci, bo pracuje na opłaty rat kredytów i zadłużeń banków centralnych. Opieka w "normalnej rodzinie" jest na poziomie tej patologicznej sprzed kilkudziesięciu z uwagi na to, że nikt nie ma czasu na nic poza pracą. elo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arveit: Wiesz, sam mam Magical'a na #czarnolisto, bo jestem zmęczony ilością shitpostów, które trafiały w gorące. Wydaje mi się, że jednak jest różnica między bezcelowym szydzeniem ze zdjęć obcych ludzi, a wrzucaniem treści, którą te dzieciaki same napisały, w dodatku podpisując się własnym imieniem i nazwiskiem. Chciałbym po prostu wiedzieć, skąd się wzięła ta nienawiść, bo sam osobiście byłbym mocno zdenerwowany, gdyby ktoś mnie publicznie obrażał...
  • Odpowiedz
@Matias: wyszukiwanie zdjęć obcych ludzi w internecie i wrzucanie ich wraz z danymi na inny serwis nie jest normalne podchodzi pod stalking i wszystkich mam zamiar pozglaszam to do prokuratury ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Matias: Do czasu. Zaraz ten tag będzie #!$%@? przez zdjęcia nastolatków z normalnymi komentarzami z negatywnym wydźwiękiem, nawet bez bluzgów. Już widać jednego piwniczaka, który stalkuje wszystkich i wrzuca masowo ich zdjęcia. Chociaż oczywiście jestem za publikowaniem komentarzy w przypadku tych dzieciaków, którzy zdecydowanie przekroczyli granicę.
  • Odpowiedz
@Matias: @Nie_umre_za_ciebie: @patrykgit: @Buraczak:
Ale przecież dzieci są naturalnie okrutne i mało empatyczne, to się dopiero z wiekiem nabywa. Wiadomix, że przy mamie to ukochany synek, ale wśród znajomych to gałgan najgorszy. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Sami tacy byliście, tylko net nie był taki wszechobecny i wasze perły przemyśleń nie wychodziły poza kilku znajomych. Przypomnijcie sobie wasze żenujące, głebokie spostrzeżenia sprzed kilku-kilkunastu lat, to się będziecie
  • Odpowiedz
@Matias Naprawdę? To coś nowego? Może zasób słownictwa jest nieco szerszy ze względu na media, które pozwalają szybko przyswajać podobne odzywki. Ale błagam - agresja czy chęć zdobycia poklasku, przynależności - jest nowa? Czy kiedy Wy, zdziwieni, byliście nastolatkami, nie obserwowaliściw podobnych zachowań? Zmieniło się głównie miejsce, które rzeczywiście może nieco eskalować te wybuchy, ale ja osobiście spotykałam się z takimi zachowaniami jeszcze "za komuny". To tkwi we wszystkich dorastających ludziach. Kiedyś
  • Odpowiedz
@mahisna: Nigdzie nie powiedziałem, że jest to nowe zjawisko. Bardziej chodzi mi o to, że te dzieciaki nie podlegają żadnej kontroli, nie mają zahamowań. Sam jestem stosunkowo młody, z końcówki '80, ale kiedyś za takie zachowania dostawało się delikatnie mówiąc #!$%@? od rodziców i człowiek musiał pewne rzeczy zrozumieć.
  • Odpowiedz
@Matias: Sorry, wcięło mi 3/4 komentarza, więc dopisuję - mniej więcej myśl postaram się oddać.

To raczej nie jest temat na ten portal, ale sprawa jest z jednej strony bardzo prosta, z drugiej strony dość ciężka, czyli tzw. "znak czasów", globalne zmiany społeczne, postęp technologiczny, a w Polsce dodatkowo - transformacja. Zmienił się przede wszystkim pęd życia i priorytety. Ludzie mają zakodowane, żeby dzieciom "zapewnić to, czego sam nie miałem", by
  • Odpowiedz
@mahisna: Pewnie, masz rację, że to w dużej mierze kwestia postępu technologicznego. Sam mam w rodzinie kuzynów w wieku 12-14 lat i z niejako własnego doświadczenia widzę jakim trendom ulegają. Wydaje mi się, że jednak naszym zadaniem (tych trochę starszych, a zwłaszcza ich rodziców) jest wskazywanie im lepszych wzorów niż ci wszyscy youtuberzy...
  • Odpowiedz
@Matias @Matias To jest nieco głębsza rzecz - postęp technologiczny wymusza szybsze tempo życia. Nie chodzi wyłącznie o dostęp do nowego medium, ale zmiana stylu życia, pracy. Ludzie wchodzą do usług, robią wszystkiego więcej, szybciej, żyją bardziej intensywnie, bo konsumpcjonizm - muszą wszystko mieć by być szczęśliwymi, przez potrzebują coraz mocniejszych bodźców, zaczynają coraz wcześniej... I nakręcają siebie, a dzieci z kogo mają brać przykład? Poza tym wynagradzają im też to, że
  • Odpowiedz
@mahisna: Dlatego uważam, że warto wszystkich uświadomić, że istnieje pewnego rodzaju problem. Wypadałoby trochę zadbać o wychowanie dzieciaków, póki nie jest za późno. Może potrzebne są reakcje rodziców, szkół, jakieś kampanie społeczne... bo ja już nie wiem co tu właściwie jest patologią, a co uleganiem trendom. Nie twierdzę, że obecna akcja jest słuszną, bo wystarczyłoby informować rodziców, bez upubliczniania tych wszystkich danych... Zresztą wykop to przecież miejsce pełne hipokryzji, gdzie dwa
  • Odpowiedz
@Matias Takie analizy pojawiają się od lat, ale nikt z tym nic nie robi. Być może musi do tego zajść kolejna zmiana generacyjna. ( ͡º ͜ʖ͡º)
A jeśli chodzi o akcje na wykopie, to nie będę nawet strzępić ryja. ()
  • Odpowiedz
No cóż... a może właśnie warto, żeby jednak ktoś zaczął się tym zajmować. Może jednak jest w tej metodzie jakiś sens i chociaż w malutkim stopniu ktoś się przejmie. Ah, pewnie, szkoda nerwów na znaczą część tutejszych "afer". Pomaga #czarnolisto i gorąca Saga. :D Moglibyśmy pewnie dyskutować i dyskutować...
  • Odpowiedz