Wpis z mikrobloga

Siema Koteuowe Swiry, mam problem z moim kotem. Otoz, byl on wykstrowany 2 miesiace temu (teraz ma okolo 9 miesiecy), a nadal miewa ataki agresji, ale takie ze lata po calej chacie wydajac przy tym dosc bojowe dzwieki, w dodatku atakujac mnie przy tym. Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest jakas choroba/cokolwiek, bo takie ataki zdarzaja sie regularnie i nie trwaja dlugo (20-30 minut). Spotkal sie ktos z Was z podobnym problemem?

#koty #kot
  • 13
@Grubo_W_Uj: mój kot ma 3 lata, kastrowany był mniej więcej jak miał tyle miesięcy co Twój, a taki ataki zdarzają mu się cały czas :P inna sprawa że mojej dziewczyny wgl nie atakuje tylko mnie, ale stwierdziliśmy że kot po prostu walczy ze mną o dominacje w stadzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Grubo_W_Uj: po 1. poziom hormonów opada powoli. Jeszcze coś mu tam zostało
po 2. Hormony hormonami a psychika psychiką. Mój kot RAZ mnie zaatakował. Dogoniłem, zagoniłem w kąt i dałem klapsa. Od tej pory wie, że nie wolno ze mną zadzierać i jest ustawiony poziom hierarchii. Teraz jest kumpel, przychodzi na kolana i mruczy. Nie daj się zdominować kotu, nie bój się go.
@solo_ta: no wlasnie, ja tez raczej w najgorszych momentach staram sie pokazac dominacje, przyciskam do podlogi i w sumie patrze w oczy wtedy, ale to raczej nie przemawia mu to do rozsadku za bardzo. Wiec czuje ze trzeba poczekac az wszystko zejdzie z niego
@Grubo_W_Uj: To nie są żadne ataki agresji :) kot potrzebuje aktywności fizycznej, musi rozładować energię, zwłaszcza jeśli jest niewychodzący. Koty "wyrzuty" energii mają najczęściej wczesnym rankiem i późnym wieczorem. Mój kot ma trzy lata, wykastrowany w wieku 10 miesięcy, codziennie galopuje po domu miaucząc jak opętany, mnie nie podgryza, bo mu nie pozwalam, ale niebieski droczy się z nim regularnie i ciągle się tłuką. 30 minut zabawy z kocią wędką i