Wpis z mikrobloga

Rusza budowa Hanza Tower w #szczecin. Będzie to jeden z najwyższych obiektów biznesowych pomiędzy Berlinem a Trójmiastem, zlokalizowany w centrum miasta przy al. Wyzwolenia 50.
W wieżowcu znajdzie się prawie 500 apartamentów, biura i lokale usługowe, a także szereg udogodnień dla mieszkańców.
Więcej info.
#architektura #ciekawostki #budownictwo #nieruchomosci #inwestycje
Projekt_Inwestor - Rusza budowa Hanza Tower w #szczecin. Będzie to jeden z najwyższyc...

źródło: comment_DxLew2BbOZYBDNmP98jUzEF1otvURphc.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
@Projekt_Inwestor: wszystko fajnie, ale coś mało informacji o miejscach parkingowych. 500 apartamentów powinno mieć zapewnione co najmniej 500 miejsc parkingowych (ale raczej 1000), nie mówiąc już o biurach i usługach tam zlokalizowanych.
  • Odpowiedz
"ostanie oddany do użytku w 2019 roku" - już tyle razy ta budowa się opóźniała, że opóźni się pewnie przynajmniej o rok. Jakbym nie miał racji niech mnie ktoś zawoła w 2019 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@m200: no to chyba trochę za mało. Co prawda wg planu zagospodarowania przestrzennego jest tak: " lokale mieszkalne/apartamenty - od 0,25 do 1 m.p./1 lokal mieszkalny," ale zdaje mi się, że przepisy budowlane wymagają co najmniej jednego miejsca parkingowego na lokal mieszkalny.
  • Odpowiedz
@kubapolice: Niestety nie ma takich przepisów, które zmuszą developera do budowy określonej ilości miejsc. Jedynie w MPZP coś można zapisać, ale nie wiem czy w tym przypadku taki obowiązuje.
Przy ul. Taczaka budują budynek na 70 mieszkań i 33 miejsca postojowe z czego 3 ogólnodostępne. Mówili o tym w czasie reakcji nawet. Wszystko zgodnie z prawem.
  • Odpowiedz
@kubapolice: W szczecinie w centrum najczęściej jest górne ograniczenie wyśrubowane:D Jak np robiłem kw 9 dla TBS to było chyba max 0,3 miejsca na mieszkanie. Uzasadnienie jest takie że władze chcą abyśmy rezygnowali z aut. Sic!
  • Odpowiedz
@mister_pink: Może trochę źle to ująłem. Nie ma wiele zmian, główną jest właśnie dodanie loggii, a efekt innego wyglądu wizualizacji jest po prostu kwestią światła i renderu
  • Odpowiedz
@mister_pink: Mylisz się, odjęto ten ryzalit z narożnika, dodano loggie i tyle. Pięter jest tyle samo, kształt bryły jest ten sam. Reszta to różnice w ustawieniach kamer na renderach + nowe materiały (dużo lepsze btw oby tak wyszło)
  • Odpowiedz