Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy Macie jakieś rady, jak podnoszę przy martwym ciągu ciężar rękami? Dopiero zaczynam i ciężar jest na tyle mały, że uginam ręce, to mi niszczy całą pozycję, robię to jakoś naturalnie :/
  • 19
  • Odpowiedz
@netes: No. Tak jakbym robił wiosłowanie, ale oczywiście mniej. Na razie robię 90 kg. To nie mój maks, ale chcę robić 5x5 no i oczywiście dopinać ciągle technikę. A automatycznie przy podnoszeniu uginam ręce w łokciach, jakbym wiosłował.
  • Odpowiedz
@DywanTv: nie umiem sobie tego wyobrazić. o_o przecież ciężar cię ciągnie w dół.. zwracaj uwagę na rotację zewnętrzną łokci + pamiętaj, że całe cialo masz mieć napięte, w tym ręce.
  • Odpowiedz
@alyszek: No ciągnie w dół. Tylko zamiast podnieść ten ciężar nogami i plecami, to ja uginam też ręce. Jak coś podnosisz z ziemi to robisz tak samo. Jednocześnie prostujesz nogi i plecy, a zginasz ręce, żeby wysoko daną rzecz podnieść.
  • Odpowiedz
@DywanTv: Kurde Dywan, no co Ty dajesz... po prostu trzymaj łokcie prosto. Jak takiego prostego przyzwyczajenia nie jesteś w stanie zwalczyć to lepiej się nie bierz za inne ćwiczenia. Poza tym jak ja podnoszę jakikolwiek ciężar z ziemi, np. pralkę czy lodówkę chwytam za dół i podnoszę o parę cm żeby ktoś coś pod nóżki podłożył, to też mam łokcie prosto, nie wyobrażam sobie jak to można robić inaczej.
  • Odpowiedz
@4833478: Czym innym jest lekkie podniesienie pralki na kilka cm, a czym innym 25 razy podnieść sztangę. Nie uginam tych rąk ciągle, tak jakoś wychodzi.
  • Odpowiedz
@DywanTv: A jak inaczej chcesz podnosić ciężar z martwego punktu bez rąk? :) .... odnośnie twojego uginania rąk, to nie za bardzo mogę sobie to wyobrazić. Czy podczas martwego łapiesz sztangę podchwytem? i podnosząc robic coś w stylu wiosłowania sztangą?
  • Odpowiedz
@DywanTv: W sensie że robisz jakby ćwierć-wiosłowanie zanim podniesiesz? Wydaje mi się, że nie zapierasz się ciężarem żeby wejść w poprawną pozycję.

90kg to zdecydowanie wystarczająco wysoki ciężar żeby robić jak człowiek a nie jak zwierze (xD).

https://www.youtube.com/watch?v=ihS-BKVuemI

Na powyższym filmiku ziomek robi tak, że używa ciężaru na sztandze żeby wsunąć się w dobrą pozycję (tj. ściąga łopatki i barki do tyłu poprzez poruszanie torsem, a że ręce cały czas trzymają
  • Odpowiedz
@DywanTv: może masz przykurczony dwugłowy ramienia? (każdy z nas jakoś ma ale nie w takim stopniu żeby nie móc wyprostować ręki ( ͡° ͜ʖ ͡°))

a jak nie masz to po prostu wyprostuj ręce i ciągnij sztangę po piszczelach, tak jak wyżej Ci pisali.
Moje piszczele i kolana po martwym 5x5 zawsze są całe czerwone, czasem dres zakładam ale gorąco już sie zaczyna robić :/
  • Odpowiedz