Wpis z mikrobloga

Ponieważ mam świra na punkcie różnych pomiarów, niedawno do mojej kolekcji czujników dorobiłem bezprzewodowy czujnik temperatury wody w kanale który sobie płynie niedaleko. Aby zapewnić sobie łączność przez gąszcz drzew które niebawem się zazielenią użyłem starej nieużywanej anteny satelitarnej, zamiast konwertera wstawiłem stary panel 2.4GHz interline. Całość wisi sobie na drzewie, 15m przewodu i szczelny czujnik leży sobie na dnie.
#elektronika #pogoda #wifi #esp8266
dktr - Ponieważ mam świra na punkcie różnych pomiarów, niedawno do mojej kolekcji czu...

źródło: comment_2mN6Bt5aOLyUdr6eHcbzMrKag4eFHdlk.jpg

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dktr: Chyba sobie pierdykne takie ESP właśnie do swoich pomiarów - zawsze wszystko na kablach ciągnąłem i czas to zmienić. Od chinczyka chyba zapodam na pierwszy raz takie esp.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Jak powieszę puszkę z większą anteną to porównam sygnał z gołym esp, oczywista sprawa że kabelek wprowadza tłumienie, ale antena ma spory zysk, wg netusa 10dB więc wychodzi i tak na +
  • Odpowiedz
@dktr: jak będziesz mógł, to porównaj, ciekaw jestem.
Antena może sobie mieć zysk 10dB, ale jeśli na odbiciach niedopasowanego toru i jego tłumieniu tracisz 15dB, to summa summarum jesteś w plecy.
Tematem jestem żywotnie zainteresowany, bo mam ESP do zamknięcia w metalowej uziemionej puszce i chciałbym jakoś wyprowadzić antenę na zewnątrz.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Starałem się wykonać lutowanie poprawnie, antena ma blaszany ekran za pcb tak jak w fabrycznej. goły ESP nadający losowe ssid 10cm od telefonu widzę na -15dB. ESP podpięty do tej anteny jest widoczny na -2dB więc raczej działa ;)
  • Odpowiedz
@dktr: a właśnie, a'propos tego lutowania - jakiego przewodu użyłeś? I ekran, podlutowałeś go do oryginalnej anteny, ona jest związana z czymś elektrycznie (oryginalne zasilanie odciąłeś), czy to tylko kwestia mechanicznego mocowania?
  • Odpowiedz
@dktr: odciętą antenę fabryczną widzę, chodziło mi o ekran, czy jego przylutowanie do reszty odciętej anteny ma na celu tylko jego umocowanie, czy też to coś daje?
  • Odpowiedz