Państwo (rozumiane jako rząd) to jest #!$%@? nad #!$%@?. Wyobraźcie sobie, że moja babcia całe życie płaciła ten cholerny abonament RTV. Skończyła 75 lat i przestała płacić (zgodnie z ustawą takie osoby już nie muszą płacić) i teraz po kilku latach dojechali ją, że musi zapłacić - bo nie złożyła pieprzonego wniosku na poczcie, że skończyła 75 lat. Do zapłaty - bagatela - 900 zł + koszty egzekucji.
@johnlocke-89: Co w tym #!$%@?ńskiego? Są jasne wymogi, babcia ich nie spełniła. Trzeba było pomóc babci, a nie się rzucać po fakcie, jak taki o nią zatroskany jesteś.
@Adams_GA: Nie, otóż takie #!$%@?ństwa trzeba ucinać u samych jajec. Jest to typowe tworzenie przepisów, aby móc udupić tych mniej świadomych. To tak samo jak z darowizną. Dasz dziecku 20k zł. Niby nie ma podatku - ale trzeba zgłosić do US, bo jak nie to masz przerąbane. Może Ty lubisz żyć tak jak każą i po prostu to akceptować - ja jednak jestem z tych co preferuje logikę i takiego podejścia
@johnlocke-89: Komuna to zainteresowanie własnym interesem i rozumienie, że prawo nie działa według moich pobożnych życzeń, tylko według prawa? No cóż.
Dobrze w tym kraju zacznie być, jak ludzie zaczną pilnować własnej dupy. To podstawa. A jak prawo jest złe, to można je zmieniać, ale na pewno nie przez rzucanie bluzgami, wmawianie komuś jakiegoś przywiązania do słusznie minionego ustroju i płacze na Wykopie.
Nie próbujesz nawet zgłębić, dlaczego akurat tak zostało
@johnlocke-89: dura lex sed lex, ta zasada obowiązuje od czasów starożytnych. Skoro preferujesz logikę to zrozum, że zostało to uregulowane w ten sposób, że możesz się zwolnić z obowiązku płacenia alimentów jeśli masz określony wiek i sam tego chcesz.
Gdyby wprowadzili przepis, że co miesiąc emeryci muszą wysyłać do ZUSu prośbę o wypłatę emerytury to też byłoby dla Ciebie ok? No bo taki przepis jest ?:)
@ripp1337: Wyobraź sobie, że akurat dobrze przetrzepałem ustawę (jest całkiem krótka na szczęście) i nie ma żadnego uzasadnienia dlaczego osoby, które ukończyły 75 lat powinny złożyć wniosek o niepłacenie. Ot co - taki wymóg, aby móc nieświadomych uwalić. Zupełnie sprawa ma się inaczej do osób po 60 roku życia, które muszą przedkładać dowód, że nie uzyskują 50% średniej krajowej - gdyż takie też mają prawo zwolnienia. Albo bezrobotni. Ale na litość
@johnlocke-89: a co w tym skomplikowanego? Osoba ma 75 lat Osoba składa wniosek Koniec historii
Skomplikowane to jest prawo upadłościowe a nie składanie wniosku o zwolnienie z opłaty abonamentowej. Jak ty sobie to wyobrażasz? Urzędnicy zamiast pracować będą codziennie sprawdzać czy przypadkiem któryś z obywateli nie skończył dzisiaj 75 lat i nie powinien płacić alimentów? A może urzędnicy sami za Ciebie będą PIT wypełniać w końcu to prostsze dla obywateli
@johnlocke-89: Uzasadnienie, które akurat wydumał sobie ustawodawca, nie znajduje się bezpośrednio w ustawie, tylko w uzasadnieniu, które jest załącznikiem do projektu ustawy. Jeżeli interesuje cię, czym kierował się Sejm, to odpowiedź znajdziesz tam.
#!$%@?ąc od tego, co tam napisano, bo nie chce mi się tego szukać, można uzasadnić taką konstrukcję instytucji zwolnienia od abonamentu jedną prostą rzeczą:
Ktoś może chcieć płacić abonament, mimo ukończenia 75 roku życia. Tak po prostu.
@mus_tang: I w końcu głos rozsądku. Poza tym nie mówimy tutaj o instytucji prywatnej, tylko państwowej działającej w imieniu władzy, więc raczej dostęp do bazy PESEL nie jest wielkim wyczynem. Ja im mogę nawet formułkę w excelu gratis zrobić, która będzie im sprawdzała czy delikwent ma 75 lat czy nie.
Z tą sprawnością fizyczną to jest bardzo słuszny argument. Oczywiście w moim przypadku babcia zawaliła, bo wystarczyłoby, żeby dała mi znać,
@mus_tang: ale o czym ty chcesz ze mną dyskutować? Masz jasny przepis, możesz się z nim nie zgadzać, Twoje prawo, mnie to akurat ani ziębi ani grzeje czy jest tak czy inaczej. Nie podoba Ci się to? To walcz o zmianę prawa. Aktualnie prawo jest jakie jest i trzeba go przestrzegać. Masa ludzi nie wiedziała że po śmierci bliskich muszą złożyć oświadczenie o przyjeciu z dobrodziejstwem inwentarza/odrzuceniu spadku bo inaczej przyjmują
Jak mam zrozumieć tego maila? W sensie co we mnie nie tak? ( ͡°͜ʖ͡°) Chodzi o te słynne humorki pani z HR? ( ͡°͜ʖ͡°) #pracait #praca #pracbaza #programowanie
#polityka #oswiadczeniezdupy #prawo #poradyprawne
Może Ty lubisz żyć tak jak każą i po prostu to akceptować - ja jednak jestem z tych co preferuje logikę i takiego podejścia
Dobrze w tym kraju zacznie być, jak ludzie zaczną pilnować własnej dupy. To podstawa. A jak prawo jest złe, to można je zmieniać, ale na pewno nie przez rzucanie bluzgami, wmawianie komuś jakiegoś przywiązania do słusznie minionego ustroju i płacze na Wykopie.
Nie próbujesz nawet zgłębić, dlaczego akurat tak zostało
mógłbym się z tym przepisem
Osoba ma 75 lat
Osoba składa wniosek
Koniec historii
Skomplikowane to jest prawo upadłościowe a nie składanie wniosku o zwolnienie z opłaty abonamentowej. Jak ty sobie to wyobrażasz? Urzędnicy zamiast pracować będą codziennie sprawdzać czy przypadkiem któryś z obywateli nie skończył dzisiaj 75 lat i nie powinien płacić alimentów? A może urzędnicy sami za Ciebie będą PIT wypełniać w końcu to prostsze dla obywateli
#!$%@?ąc od tego, co tam napisano, bo nie chce mi się tego szukać, można uzasadnić taką konstrukcję instytucji zwolnienia od abonamentu jedną prostą rzeczą:
Ktoś może chcieć płacić abonament, mimo ukończenia 75 roku życia. Tak po prostu.
Już
Komentarz usunięty przez autora
Z tą sprawnością fizyczną to jest bardzo słuszny argument. Oczywiście w moim przypadku babcia zawaliła, bo wystarczyłoby, żeby dała mi znać,
Komentarz usunięty przez autora