Aktywne Wpisy
calban +901
#powodz
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
Pytanie do ekspertów, dlaczego nie używamy elektrycznych samochodów podczas akcji ratunkowej tylko stare Stary 266? Mam nadzieję że jak będzie podobna sytuacja w Krakowie czy Warszawie to do strefy czystego powietrza będą wpuszczane tylko elektryczne w takiej sytuacji.
lorquu +526
#powodz No tak bo czasu było mało żeby s--------c…
Tak wygląda "tanie państwo", które nie radzi sobie z regulacją rynku: mieszkanki i mieszkańcy Jędrzejowa mają poważne problemy z dojazdem do Kielc, bo Wojewódzki Zarząd Transportu nie potrafi sobie poradzić ze zwalczającymi się firmami busowymi.
Niestety, takie sytuacje będą się coraz częściej powtarzać w naszym województwie, bo rządzącej prawicy szkoda pieniędzy nie tylko na porządny transport zbiorowy, ale nawet na zarząd transportu, który powinien zajmować się ucywilizowaniem busiarstwa, które zamiast zapewniać wygodny dojazd - skupia się na kopaniu dołków pod konkurencją, przyjeżdżaniu wbrew rozkładowi na 5 minut przed konkurentem, o problemach z paragonami nie wspominając.
Taki "system" transportu publicznego utrudnia życie ludziom z terenów słabo skomunikowanych, a nam wszystkim po prostu przynosi wstyd. To się musi skończyć!
https://www.facebook.com/razemswietokrzyskie/photos/a.727416107362739.1073741828.727408490696834/1048825138555166/?type=3
#tag #dziala #wolnyrynek #razem #partiarazem #neuropa #4konserwy #bus
@lewactwo:
Jak to spadła?
Dlaczego?
U mnie jest kilka firm i w ciągu godziny jest jakieś 5-6 busów.
@lewactwo: Ktoś i tak musi za to zapłacić. Teraz pytanie dlaczego też ci co nie korzystają oraz dlaczego ma to kosztować pewnie ze 2 razy drożej niż prywatne. Dlaczego mam płacić za czyjś transport zamiast kupić coś bardziej pożytecznego dla mojej rodziny?
@lewactwo: Świetnym przykładem, jest ponowna prywatyzacja kolei w Wielkiej Brytanii. Jakość i ilość przewozów pasażerskich drastycznie wzrosła po ponownej prywatyzacji. Co najlepsze, od momentu jej nacjonalizacji nie powstał ANI JEDEN KILOMETR nowych trakcji. Tak się kończy centralne planowanie.
PKS to świetny przykład klęski państwa w roli pośrednika przewozowego. Zdezelowane wielkie autokary dla kilku pasażerów, nieprzemyślane godziny jazdy - zdecydowana większość kursów była pusta i po kilkunastu latach orientują się, że to studnia bez dna...
Co do głównego tematu, jak
@mihaubiauek: właśnie to jest w tym najciekawsze, ale może o czymś nie wiem( ͡° ͜ʖ ͡°)
@lewactwo: Niby dlaczego ja mam płacić za czyjąś podróż PKSem?
Jeżeli ty jesteś taki chętny, żeby fundować obcym ludziom bilety, to proszę bardzo, ale rób to za swoje pieniądze.
@mihaubiauek: niestety w transporcie na wsiach to tak nie działa. Osobiście widziałem jak to działa na podkarpaciu. Masz wywieszony rozkład i czekasz na busa. Ale kilka minut wcześniej na lewo przyjeżdża konkurencja i zabiera ludzi z przystanku. kilka tygodni takych praktyk i linia się likwiduje. Tam nawet walki prowadzili między sobą na przystankach.
Potem do wioski dojeżdża 2 razy
@j3sion: Takie praktyki nie były by problemem, gdyby nie wymóg prawnej legalizacji działalności. Siłą ich nie zabiera, więc konsument zyskuje.
Jest przecież ta zastępcza, która wcześniej "podkradała ludzi", więc w czym problem?
Wolny rynek chyba nie jest stworzony dla polskiej mentalności
Ta podkradająca linia jeździ w szczycie, a resztę ma gdzieś. Dlatego potem masz taką patologię że z wioski jeżdżą tylko 2 autobusy dziennie, bo każdy kto podstawi więcej zaraz będzie miał nielegalną konkurencję.
W sumie
@lewactwo: Coś przespałem? Były kolejne wybory i zamiast PiSu rządzi prawica?
@j3sion: No to co jest problemem, brak przewoźnika, czy brak licencji? Sztuczny problem wykreowany przez aparat rządowy...
Takie uroki życia na wsi
@mihaubiauek: albo nikt i wioska jest w dupie. Dopóki licencje istnieją to należy je respektować nie mówimy tu o teoretycznym modelu tylko o rzeczywistości a ta wygląda tak że niektórzy łamią prawo aby wygryźć konkurencję.
Hmm...
1. Stwórz głupi przepis.
2. Przepis szkodzi przewoźnikom
3. Nie ma przewoźników, obwiń #wolnyrynek
4. O h-j, w sumie to
Takie rzeczy na całym świecie są regulowane. Już widzę jak w Niemczech taki Janusz chciałby podkradać klientów ichnej komunikacji, usadziliby go w kilka dni. U nas oczywiście policja ma taki czas
Zapomniałeś jeszcze o leczeniu, nauce, kanalizacji, czy drogach. Dlaczego masz komuś płacić za te rzeczy???????!!!!
Odpowiedź: Bo czy tego chcesz czy nie - żyjemy w społeczeństwie.