Wpis z mikrobloga

@mihaubiauek: To już wiem od dawna przeglądając tag :P
Czyli nadal będę mógł np sprzedawać na localbitcoin bez problemu?
Zamiast np 1k w 1btc będę miał 2x$500 w 2 róznych coinach? Dobrze to rozumiem?
Zamiast np 1k w 1btc będę miał 2x$500 w 2 róznych coinach? Dobrze to rozumiem?

@RoBN: Jeżeli przed podziałem miałeś 1BTC, to po podziale będziesz miał 1 w BTCC i 1 w BTCU.
Prawdopodobnie oba łańcuchy będą miały wsparcie większości giełd, a jak je rynek wyceni, to się okaże :)
@RoBN: https://coin.dance/blocks < tu masz aktualne dane, jaki pomysł ma jakie poparcie (sekcja Block Details).

Na dziś dzień wydaje mi się, że kopalnie przegłosują Unlimited, bo ta opcja im się opłaca i ostatnimi czasy zdobywa sporą popularność. Moim zdaniem, to kiepskie rozwiązanie, bo bazuje na drastycznym zwiększaniu rozmiarów głównego łańcucha: http://www.wykop.pl/wpis/22657611/#comment-81667437

Zespół Core się z tym nie pogodzi (są bardzo ideologiczni, ustawili próg akceptacji swojej propozycji na 95%, by nie tłamsić
@mihaubiauek: brawo, świetnie opisane. Dzięki. Uważam, że forka nie będzie ponieważ z czasem kasa na łapówki dla kopalni kopiących unlimita skończy się a mądrzy kopacze nie będą kopać unlimita ponieważ zwykły zdrowy rozsądek podpowiada, że dążenie do forka to niszczenie wartości bitcoina co nie jest korzystne dla kopiących.
Jest jednak mała szansa, że twój czarny scenariusz spełni się co tylko wzmocni sieć bo pozbędziemy się rebeliantów raz na zawsze i oczyścimy
@pawlo74: Dzięki za odpowiedź. Nie ukrywam, że 'trochę' by mnie zabolało gdyby btc miał się podzielić, z czego jeden coin miałby być gówno warty. I nie mówię tutaj o drobnych
@RoBN: jeżeli taki śmieć jak ethf po dao przetrwał i trzyma cenę to nas podział na dwa coiny nawet nie ruszy. Może być wahanie cenowe ale to będzie dla mnie tylko okazja do dokupienia tanio. Przede wszystkim, nie wierzę w forka ale chciałbym, żeby nastąpił bo już nie mogę patrzeć na tych rozłamowców, chcę się ich pozbyć raz na zawsze.

LONG TERM. Życie w bitcoinie toczy się od halwingu do halwingu.