Wpis z mikrobloga

No elo. Mam w tej chwili dwa dyski twarde, 500GB i 1TB. Jeden z nich chcę zabrać do mojego torrent boxa na odroidzie, a w jego miejsce wstawić nowy. I tu pytanie, kupić drugi WD 1TB i zrobić z nich raid 0 pod gry, czy zostawić sobie tego 500GB na pierdoły, a w miejsce 1TB wstawić nowy dysk 2TB bez raida. Wiem z czym się wiąże ryzyko z raid 0, ale tam będą tylko gry ze steama i innych platform, także nie ma tematu.
No i jeszcze pytanie do speców, czy taki torrent box na odroidzie i adapterze usb sata ma sens? Będzie to dobrze działać?
#pcmasterrace #odroid #raspberrypi #torrent
  • 13
Dobra to ja udzielę ci wszystkich odpowiedzi, rozumiem że 500 idzie do torrentowni.
Transfery z tego będą mizerne około 20MB po USB2.0 - choć na torrentownie potencjalnie powinno wystarczać jeśli nie masz łącza powyżej 200Mbps. Oglądanie filmów z tak wystawionego zasobu po lokalu powinno iść bez problemu. Pamiętaj tylko o tym, że przy 2,4GHz możesz mieć problemy aby przez sieć przepchnąć film 4k w dobrej jakości bez buforowań (dlatego albo lan 100/1000Mbps
@gchmurka: wielkie dzięki, raid będzie oczywiście na sata. Mam w tej chwili pełny dysk samych gier ze steama, origina, goga i battle.netu także nie boję się o utratę danych. Torrentownia będzie na kablu 1 gigabit.
@Terem: no to najtaniej będzie kupić drogi dysk i zrobić tego raid0. Jak padnie jakiś dysk to sobie jeszcze raz ścianiesz. Pamiętaj tylko aby ważnych rzeczy tam nie trzymać ;-)