Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika #elektryka

Witajcie, może ktoś podpowiedzieć jak zrobić dobre filtrowanie zasilania? Problem jest taki, że zrobiłem brame garażową na pilota wykorzystując pro mini zasilane z ładowarki starego HTC. Przy włączaniu światła albo innego urządzenia typu szlifierka, brama zaczyna wariować i sama się podnosi albo opuszcza. Moduł radiowy nie jest problemem, bo jak go odpiąłem, to dalej się dzieje tak samo. Dodam jeszcze, że już dałem tuż przed pro mini 100 uF.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gizmo930: najpierw spróbuj podłączyć pro mini z baterii żeby sprawdzić czy źródłem zakłóceń jest zasilacz czy może coś "wraca" ze sterowania bramy
  • Odpowiedz
@gizmo930: Filtr CLC na zasilaniu - powiedzmy 1uF ceramik, dławik 500mA 470nH, i znowu jakieś 1uF ceramiczny.
Tylko że nawet super odfiltrowane i "gładkie" zasilanie nie odsieje impulsów zbieranych przez IO. Dlatego na wejściach zawsze warto dać dolnoprzepustowy filtr RC (do pinu atmegi podłączasz kondensator np. 100nF a sygnał na ten pin (i kondensator) wchodzi przez rezystor np. 4.7k).
I generalnie te "szumy" zakwalifikowałbym w twoim przypadku jako zakłócenia -
  • Odpowiedz
@gizmo930: kolega @Analityk ma rację. Sam się nieraz naciąłem na takie zakłócenia wprowadzające "magię" do układu.

+Niewykorzystywane piny ustaw jako wyjścia.
+Na wejściach daj filtry dolno-przepustowe RC (powinny załatwić sprawę)
+Możesz spowolnić odczyt wejść (np co 250ms) i podjąć reakcję po zpróbkowaniu (np czterech) identycznych stanów na wejściu.

Kolega @przech także ma rację pisząc żebyś potwierdził swoje podejrzenia o wadliwym zasilaniu przez zasilenie urządzenia z baterii/ akumulatora.
  • Odpowiedz