Wpis z mikrobloga

#informatyka #programowanie #edytory

Mirki... od wielu lat jestem stałym użytkownikiem VIMa, obecnie gVIMa... robię w nim wszystko, nawet sadomasochistycznie napisałem kiedyś aplikację kliencką do systemu rozliczeniowego dosyć rozbudowanego serwera aplikacyjnego w C# ;) po prostu wszystkie te super IDE z tysiącem funkcji, mega obciążeniem małego laptopika mnie odstrasza... wiem, że to mega wygodne, itp, ale mam tysiące swoich skryptów i nawyków, swoich konfigów, kolorowania składni do specyficznych plików na których pracuję... ciężko mi się przesiąść... poza tym mam jakieś takie poczucie, że w vimie sam nad wszystkim panuje, nic mi nigdzie się 'samo nie dopisuje' :)

próbowałem phpstorm do php'a, próbowałem netbeansów, próbowałem visual studio... i ni #!$%@?. Jestem chyba starej daty bo nie mogę porzucić mojego mega narzędzia :)

I tu moje pytanie: Czy znacie jakieś 'nakładki' na VIM'a takie typowo Windowsowe, które załatwiłyby mi chociażby pliki projektu, abym mógł np. poruszać się 'myszą' po dziesiątkach plików. Wszystkie te pluginy vimowe są trochę zdrewniałe... chodzi mi o to, aby wyrzuciła taka nakładka np. wszystkie metody i pola klas, odwołania do staytcznych, etc. No i rzuciła pliki np. folderu z projektem.

Jak nie ma nic gotowego to coś sam napiszę. Ale może ktoś coś kiedyś... wiecie jak to jest :)
  • 5
  • Odpowiedz