Wpis z mikrobloga

@Kielek96: Przyjrzałem się zdjęciu (trochę kiepska jakość i owad rozgnieciony) i podtrzymuję - jest to karaczan, ale chyba karaczan turecki, a nie prusak. Prusaka podałem, bo to najbardziej prawdopodobne w pierwszym momencie było :D

może być tego znacznie więcej ?

Pewnie będzie ich więcej, to są gatunki synantropijne tzn. że żyją w sąsiedzctwie człowieka i mogą dostawać się do domów, ale są środki, które pozwalają na pozbycie się ich.
naciski - @Kielek96: Przyjrzałem się zdjęciu (trochę kiepska jakość i owad rozgniecio...

źródło: comment_SmJSE6UGk1XjE43iSSGmkxBIT6fBDL77.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Skąd to sie mogło wziąć u mnie w domu i ewentualnie może być tego znacznie więcej ?

@Kielek96: Jeśli mieszkasz w domu z ogródkiem, to jeszcze jest szansa, że to pojedynczy okaz jakiegoś naszego, ogrodowego karalucha (te na wiosnesobie pójdą). Ale w bloku/kamienicy to już gorzej. Jeśli przyszedł od sąsiadów, to trzeba tępić w całym bloku na raz (praktycznie niewykonalne w100%, ale lokalnie na kilka miesięcy pomaga), a lubią siedzieć
  • Odpowiedz
Jak to się wgl dostało do domu ?

@Kielek96: z dworu przyszło albo przezimowało, jak mieszkasz w domu to mogły wyjść z piwnicy albo strychu

Oni mają jakieś gniazdo gdzie się ukrywają
  • Odpowiedz
@naciski: @mawojciech: @naciski: Dzięki wam mirki na prawde bardzo mi pomogliście :) Dzisiaj już nie bede w stanie to zrobić bo niedługo mam samolot i muszę wyjechac na pare dni,ale poinformuje odpowiednie osoby,wielki plus dla was :) Znalazłem tego karalucha na stole (,) Sorry za spacje :D
  • Odpowiedz
Pewnie będzie ich więcej, to są gatunki synantropijne tzn. że żyją w sąsiedztwie człowieka i mogą dostawać się do domów,

@naciski: Te, które pochodzą z Polski nie pchają się specjalnie do ludzi. A te, które są plagą w blokach pochodzą z cieplejszych rejonów.

muszę wyjechac na pare dni

@Kielek96: Schowaj dokładnie wszystko, co mogłoby być dla nich pożywką, a w najbliższym sklepie kup cokolwiek na prusaki i jeśli
  • Odpowiedz
@mawojciech: Teraz jestem w Belgii i tu teraz mieszkam od jakiegoś czasu a za pare godzin mam samolot do Polski co już wspomniałem że muszę wyjechać na kilka dni(dzięki wielkie za rady) ( ͡° ͜ʖ ͡°) .Różnią się czymś Belgijskie karaluchy od Polskich? xD
  • Odpowiedz