Aktywne Wpisy
Potworek69 +9
#wojna #ukraina #rosja No i jak to skomentujecie? Rosja chce pokoju z Ukraina I pokojowego rozwiązania konfliktu, między innymi z racji tego, że osiągnęli już swoje cele i mogą odbębnić sukces, a "pokojowy" zachod nadal wysyła ukraincom sprzęt, a do tego za tydzień F16 mają być.. To kto w końcu chce, żeby wojna nadal trwała? Rosja czy zachod? Ciekawe..
Adolf_Cartman +12
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
Zawsze powtarzałem, że dobry koordynator to taki którego nie widać. Osoba, która potrafi wskazać drogę jak coś jest nie tak, a jak wszystko gra, to po prostu jest niewidoczna i tylko co jakiś czas przesyła raport. Niestety ten stawia się w roli mentora i "kołcza", a do tego ma grubiańskie poczucie humoru i jarmarczno-krzykliwy styl. Generalnie jest to ktoś kto nie nadaje się na to stanowisko. Sprawił, że osoby, które pracują w firmie od 15-20 lat i znalazły się "pod nim" myślą o zmianie pracy i mają cholerną nerwówkę. Czarę goryczy przelało podanie o podwyżkę, którego albo nie przekazał prezesowi, albo po prostu nas nie poparł bo zostało odrzucone (brak odpowiedzi od prezesa, on nam to przekazał). Podanie o podwyżkę poparte wykonaniem planu z nawiązką + bardzo dobrymi wynikami w innych dziecinach oraz rosnącym zakresem obowiązków.
W związku z tym oraz z faktem, że za 2 dni kończę 29 lat postanowiłem podjąć decyzję o zmianie. 6 lat wypruwania sobie żył w tej firmie i świetnych wyników, które nie są doceniane wystarczy. Chcę dać sobie rok, czas do 30 urodzin na naukę programowania. I stąd moje pytanie prośba.
W jaki sposób się tego nauczyć? Czy ktoś może polecić mi jakieś książki, kursy online, filmiki od podstaw? Wiem, że nie będzie łatwo, ale to jest ten moment w moim życiu, że czuję, że muszę coś zmienić bo się stoczę i popadnę w marazm. Mam dosyć obecnej sytuacji w pracy i dosyć ludzi.
Ale jako, że łatwo się zniechęcam po niepowodzeniach, chciałbym prosić nie tylko o materiały szkoleniowe i wskazówki, ale także o doping w trudnych chwilach. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany zrobię nawet jakiś tag w którym będę dawał sprawozdania z tego jak mi idzie.
To jak? Pomożecie?
#programowanie #programista15k #wykoppomaga #gorzkiezale #zmiana #korposwiat
I na litość boską, przy nauce i w pracy używaj angielskich nazw, bo jak widzę w dokumentacji "rozszerza" zamiast "extends" albo "kwerenda" zamiast "query" to mam ochotę wstać i wyjść.
@PainItBlack: poszukaj materiałów z pierwszego roku studiów, bedziesz miał zarys podstawy.
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Wst%C4%99p_do_programowania
Cos w ten deseń
@TenCoKradnieCebule: Jeśli dokumentacja jest w języku polskim, to nie widzę powodu, żeby używać pojęć extends albo query. Wyobrażasz sobie dokumentację: "...klasa First extends Base, rozbudowując ją o dodatkowe metody...", "...Query xyz, wykonane wielokrotnie, nie powinno zmieniać nic w bazie danych..."? Bo dla mnie średnio to wygląda.
Natomiast, jeśli dokumentacja jest po angielsku, to
Praca, zawód programisty nie jest
Komentarz usunięty przez autora