Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z zakazem podejmowania pracy u konkurencji?
W jaki sposób pracodawcy weryfikują czy u konkurencji robię coś co wpływa na szkodę(niekorzyść?) byłego pracodawcy?
Czy powiedzmy jeśli pracuję w firmie która robi soft dla pralek i pójdę do innej firmy która też robi soft dla pralek to już łamię umowę? W jaki sposób mogą sprawdzić do jakiej firmy przeszedłem i co tam robię? W umowie nie mam dokładnie napisane co mogę tam robić, a czego nie.
Ma ktoś może jakieś doświadczenia, zna jakieś historie?
#programowanie #pracait #it
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FantaZy masz taki zapis na umowie o pracę? Jak tak to ma bardzo mała moc prawna, musisz mieć osobna umowę o zakazie konkurencji. Ogólnie to bardzo ciężko coś takiego udowodnić, szczególnie, że nie masz obowiązku zgłaszania faktu pracy u innego pracodawcy
  • Odpowiedz
@FantaZy: Masz art. 101(1) i następne kodeksu pracy. Poczytaj o tym. Ogólnie ważne jest, co masz zapisane konkretnie w zakazie konkurencji. Bo jeżeli masz tylko lakoniczne stwierdzenie na ten temat, to zastosowanie znajdują przepisy kp wprost i wtedy jest to już zależne od interpretacji przepisu.
  • Odpowiedz
@Jimmyjim: @darek-jg: @kryniow: @prnppp: W razie gdy pracownik nie dotrzyma warunków ustalonych w zawartej umowie o zakazie konkurencji po rozwiązaniu stosunku pracy, pracodawca ma prawo dochodzić od niego pełnego odszkodowania za zaistniałą szkodę. Na pracodawcy spoczywa ciężar udowodnienia, że szkoda powstała oraz wykazania jej wysokości.

czyli praktycznie jeżeli nie mam jakiegoś now-how, które gdzieś ujawniam i szkodzi to byłemu pracodawcy to w zasadzie nie
  • Odpowiedz