Wpis z mikrobloga

Koleś w 35m 17s filmu pokazuje demo Lightning Network, podczas którego przesyła 2000 satoshi jeden po drugim w łącznym czasie poniżej 2 sekund.

Tak wygląda streamowanie pieniędzy w praktyce :)

#bitcoin #technologia
#lightning <--- nowy tag to subskrypcji
noisy - Koleś w 35m 17s filmu pokazuje demo Lightning Network, podczas którego przesy...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damianos: i tu jest właśnie problem... bo w krótkiej perspektywie górnikom może się nie opłacać wprowadzać zmian, które pozwolą przenieść 99% transakcji poza blockchain. Powód: mniejsze prowizje, mniejsze zarobki dla nich.

W dłuższej perspektywie dobrze wszyscy wiemy, że Bitcoin w obecnej formie nie ma szansy się skalować do 40000 transakcji/s które jest w stanie obsłużyć VISA.

Rozwijana jest bardzo ciekawa technologia... mam tylko nadzieję, że jej wprowadzenie nie zostanie opóźnione
  • Odpowiedz
Rozwijana jest bardzo ciekawa technologia... mam tylko nadzieję, że jej wprowadzenie nie zostanie opóźnione przez górników, którzy będą strzegli swoich pozycji i przywilejów.

Kto wie... może będzie potrzebny hardfork?

@noisy: Zawsze można wprowadzić na innej krypto a btc zostawić.
  • Odpowiedz
@wrongbit: stąd kibicuje wszystkim alternatywą, które starają się pod tym względem być konkurencyjne.

Może litecoin pierwszy wprowadzi segwita: http://litecoinblockhalf.com/segwit.php (w końcu litecoin by się na coś przydał :) )

Jak nie litecoin, to pewnie któryś inny coin. W sumie to jest piękne. Bitcoin nie musi wprowadzać rzeczy nie sprawdzonych. Może poczekać na wnioski z wdrożenia w innych kryptowalutach :)
  • Odpowiedz
Jak nie litecoin, to pewnie któryś inny coin. W sumie to jest piękne. Bitcoin nie musi wprowadzać rzeczy nie sprawdzonych. Może poczekać na wnioski z wdrożenia w innych kryptowalutach :)

@noisy: Jeśli #lightning będzie działać a raczej będzie to na pewno znajdzie sie krypto która umożliwi jego funkcjonowanie najwyżej powstanie nowa ale myślę że wręcz że będą ścigać sie o umożliwienie działania #lightning.
  • Odpowiedz
Swoją drogą ciekawe jaka branża zaadoptuje streamowanie formy płatności jako pierwsza

@noisy: branża filmowa, media, YT. Będziesz płacił na żywo tylko za to co zobaczysz.

Bitcoin nie musi wprowadzać rzeczy nie sprawdzonych. Może poczekać na wnioski z wdrożenia w innych kryptowalutach :)

@noisy: po co ryzykować swoją kasą jak można cudzą ;)
  • Odpowiedz
@noisy: To nie działa tak dobrze, bo otworzenie 'kanału płatności' zamraża środki.
Powiedzmy że masz 1 btc i ja mam 1 btc, otwierasz ze mną kanał, możemy sobie wysyłać te 1 btc w dwie strony, maksymalnie jedna strona może dostać 1 btc. W tym czasie 2 btc są zamrożone - nie można ich wydać na cokolwiek innego.
Zamknięcie kanału to kolejna transakcja.

Problem w tych transakcjach, bo ochrona przed kradzieżą
  • Odpowiedz
@megaloxantha:

To nie działa tak dobrze, bo otworzenie 'kanału płatności' zamraża środki.

tak, ale pamiętaj, że z byle kim kanału otwierać nie będziesz. W praktyce otworzysz sobie kanał z jednym dużym węzłem a potem będziesz go używał, by słać transakcje dalej za jego pośrednictwem. Otwierając kanał z coinbase, który miałby kanały z wieloma innymi dużymi nodami, a Ci z end-userami... musiałbyś się martwić tylko wtedy, jeżeli coinbase by padł... a to i tak tylko by zamroziło Twoje środki - one by nie
  • Odpowiedz
@noisy:

musiałbyś się martwić tylko wtedy, jeżeli coinbase by padł...

Coinbase potrafi blokować konta jeśli druga transakcja w kolejności (po wypłacie) idzie na 'złe' cele. Możesz komuś wysłać 1 btc, ten ktoś kupi amfetaminę, a coinbase zamknie ci
  • Odpowiedz