@damianos: i tu jest właśnie problem... bo w krótkiej perspektywie górnikom może się nie opłacać wprowadzać zmian, które pozwolą przenieść 99% transakcji poza blockchain. Powód: mniejsze prowizje, mniejsze zarobki dla nich.
W dłuższej perspektywie dobrze wszyscy wiemy, że Bitcoin w obecnej formie nie ma szansy się skalować do 40000 transakcji/s które jest w stanie obsłużyć VISA.
Rozwijana jest bardzo ciekawa technologia... mam tylko nadzieję, że jej wprowadzenie nie zostanie opóźnione
Rozwijana jest bardzo ciekawa technologia... mam tylko nadzieję, że jej wprowadzenie nie zostanie opóźnione przez górników, którzy będą strzegli swoich pozycji i przywilejów.
Kto wie... może będzie potrzebny hardfork?
@noisy: Zawsze można wprowadzić na innej krypto a btc zostawić.
Jak nie litecoin, to pewnie któryś inny coin. W sumie to jest piękne. Bitcoin nie musi wprowadzać rzeczy nie sprawdzonych. Może poczekać na wnioski z wdrożenia w innych kryptowalutach :)
Jak nie litecoin, to pewnie któryś inny coin. W sumie to jest piękne. Bitcoin nie musi wprowadzać rzeczy nie sprawdzonych. Może poczekać na wnioski z wdrożenia w innych kryptowalutach :)
@noisy: Jeśli #lightning będzie działać a raczej będzie to na pewno znajdzie sie krypto która umożliwi jego funkcjonowanie najwyżej powstanie nowa ale myślę że wręcz że będą ścigać sie o umożliwienie działania #lightning.
@noisy: To nie działa tak dobrze, bo otworzenie 'kanału płatności' zamraża środki. Powiedzmy że masz 1 btc i ja mam 1 btc, otwierasz ze mną kanał, możemy sobie wysyłać te 1 btc w dwie strony, maksymalnie jedna strona może dostać 1 btc. W tym czasie 2 btc są zamrożone - nie można ich wydać na cokolwiek innego. Zamknięcie kanału to kolejna transakcja.
Problem w tych transakcjach, bo ochrona przed kradzieżą
To nie działa tak dobrze, bo otworzenie 'kanału płatności' zamraża środki.
tak, ale pamiętaj, że z byle kim kanału otwierać nie będziesz. W praktyce otworzysz sobie kanał z jednym dużym węzłem a potem będziesz go używał, by słać transakcje dalej za jego pośrednictwem. Otwierając kanał z coinbase, który miałby kanały z wieloma innymi dużymi nodami, a Ci z end-userami... musiałbyś się martwić tylko wtedy, jeżeli coinbase by padł... a to i tak tylko by zamroziło Twoje środki - one by nie
musiałbyś się martwić tylko wtedy, jeżeli coinbase by padł...
Coinbase potrafi blokować konta jeśli druga transakcja w kolejności (po wypłacie) idzie na 'złe' cele. Możesz komuś wysłać 1 btc, ten ktoś kupi amfetaminę, a coinbase zamknie ci
Tak wygląda streamowanie pieniędzy w praktyce :)
#bitcoin #technologia
#lightning <--- nowy tag to subskrypcji
W dłuższej perspektywie dobrze wszyscy wiemy, że Bitcoin w obecnej formie nie ma szansy się skalować do 40000 transakcji/s które jest w stanie obsłużyć VISA.
Rozwijana jest bardzo ciekawa technologia... mam tylko nadzieję, że jej wprowadzenie nie zostanie opóźnione
@noisy: Zawsze można wprowadzić na innej krypto a btc zostawić.
Może litecoin pierwszy wprowadzi segwita: http://litecoinblockhalf.com/segwit.php (w końcu litecoin by się na coś przydał :) )
@noisy: Jeśli #lightning będzie działać a raczej będzie to na pewno znajdzie sie krypto która umożliwi jego funkcjonowanie najwyżej powstanie nowa ale myślę że wręcz że będą ścigać sie o umożliwienie działania #lightning.
@noisy: branża filmowa, media, YT. Będziesz płacił na żywo tylko za to co zobaczysz.
@noisy: po co ryzykować swoją kasą jak można cudzą ;)
@damianos: niekoniecznie. Ja słyszałem, że nie potrzeba do tego SW.
Powiedzmy że masz 1 btc i ja mam 1 btc, otwierasz ze mną kanał, możemy sobie wysyłać te 1 btc w dwie strony, maksymalnie jedna strona może dostać 1 btc. W tym czasie 2 btc są zamrożone - nie można ich wydać na cokolwiek innego.
Zamknięcie kanału to kolejna transakcja.
Problem w tych transakcjach, bo ochrona przed kradzieżą
tak, ale pamiętaj, że z byle kim kanału otwierać nie będziesz. W praktyce otworzysz sobie kanał z jednym dużym węzłem a potem będziesz go używał, by słać transakcje dalej za jego pośrednictwem. Otwierając kanał z coinbase, który miałby kanały z wieloma innymi dużymi nodami, a Ci z end-userami... musiałbyś się martwić tylko wtedy, jeżeli coinbase by padł... a to i tak tylko by zamroziło Twoje środki - one by nie
Coinbase potrafi blokować konta jeśli druga transakcja w kolejności (po wypłacie) idzie na 'złe' cele. Możesz komuś wysłać 1 btc, ten ktoś kupi amfetaminę, a coinbase zamknie ci