Gdzie «zaimek zastępujący określenie miejsca, w którym coś się dzieje lub znajduje, kierunku lub trasy ruchu, w zdaniach pytajnych, np. Gdzie byłeś rano? , lub w zdaniach podrzędnych będących rozwiniętym określeniem miejsca, np. Kryli się, gdzie kto mógł.»
Dokąd «zaimek wprowadzający pytanie o miejsce, cel lub stan, do którego ktoś lub coś prowadzi albo zmierza, np. Dokąd idziesz?; używany też w pytaniach zależnych, np. Nie wiem, dokąd mamy uciekać.»
@roztoczanin: Ta różnica jest świetnie widoczna w języku niemieckim, gdzie zamiana wyrazów wo (gdzie) i wohin (dokąd) powoduje, że zdania nie da się zrozumieć :)
co powiesz na "gdzie", które wdziera się w miejsce "kiedy", "podczas", czy też "w której"?
@RDwojak: Powie zapewne to samo, co większość tutejszych nazistów postawionych przed słowami, których nie znają lub nie rozumieją (tak się nie mówi, to jest nie poprawne !1, nie ma takiego słowa !dziwnie brzmi, gupio wygląda itp.).
Specjaliści z kolei powiedzą, że
gdzie może być używane jako zaimek względny równoważny zaimkowi
Widzę, że jest zmasowany atak na mnie i na @Szinako oczerniający nas, że jesteśmy rzekomo trollami/botami. A prawda jest taka, że nie ma drugich takich tutaj jak my, którzy tak mocno wspierają Ukrainę. #wojna #ukraina #rosja
Dokąd «zaimek wprowadzający pytanie o miejsce, cel lub stan, do którego ktoś lub coś prowadzi albo zmierza, np. Dokąd idziesz?; używany też w pytaniach zależnych, np. Nie wiem, dokąd mamy uciekać.»
#polskiedrogi #jezykowezagwozdki #jezykpolski
Komentarz usunięty przez autora
Edit: Mam lepszy przykład, jeszcze
@RDwojak: Powie zapewne to samo, co większość tutejszych nazistów postawionych przed słowami, których nie znają lub nie rozumieją (tak się nie mówi, to jest nie poprawne !1, nie ma takiego słowa ! dziwnie brzmi, gupio wygląda itp.).
Specjaliści z kolei powiedzą, że