Wpis z mikrobloga

@czarnobiaua: To tekst z lat 80, zresztą, a'propos wyżej wymienionych jest, że są to "dzieci" więc, że miał jakiś wpływ na ich kształt raczej, a nie, że był ich twórcą, jest to tak jakby rozdzielone w tekście.
@Kaczus2B: chodzi mi o poniższe zdanie:

Niezwykłe możliwości graficzne Atari serii 400, 800 i konsoli do gier Atari 2600 są dziełem Jaya Minera

O ile TIA faktycznie zaprojektował od początku do końca Miner, to ANTIC i GTIA zrobił ktoś inny, a Jay był kierownikiem. To tak jakby powiedzieć, że dyrektor firmy budowlanej zaprojektował i postawił blok mieszkalny :) Zaprojektowali architekci, wykonał pan Zenek z ekipą :)
@czarnobiaua: nie do konca, przez 10 lat pracowałem z ekipą projektującą sprzęt i tam kierownik projektu miał bardzo duży wpływ na sprzęt, a i często dyrektor, też swoje wnosił. Więc porównanie do firmy budowlanej jest trochę nie do końca trafione. Chyba, że byłby dyrektorem produkcji, wtedy tak.
@Kaczus2B: Zgadzam się z Tobą. Tylko tu dyskutujemy nad tym, kto jest projektantem - oczywiście, że dyrektor, czy kierownik projektu ma duży wpływ, ale w kwestii Jaya Minera sprawa, w moim przekonaniu jest jasna. TIA zaprojektował i wykonał. W przypadku GTIA i ANTIC były nakreślone przez niego założenia w jaki sposób mają się zachowywać, a faktyczny projekt oraz wykonanie zostało wykonane przez innych inżynierów (tak jak inżynierem i wykonawcą był wcześniej
@czarnobiaua: Zgadza się, ale w tym tekście - podkreślę raz jeszcze - przeczytaj z uwagą - jest rozdzielone to co projektował, a to do czego się przyczynił - zauważ, że tłumacz, by oddac różnicę wyraz dziecko wziął w cudzysłów.