Wpis z mikrobloga

Make Tomato Great Again

Pamiętacie smak pomidora prosto z krzaka? Słodki sok spływający po brodzie? A teraz weźcie gryza tego co leży na półkach w supermarkecie - nie to samo, co nie? Ciekawy tekst o wysiłkach naukowców w celu przywrócenia smaku pomidorów.

W celu zwiększenia produktywności upraw, pomidory utraciły wiele cech, które napędziły ich popularność. Cechy, które umożliwiają długie półkowanie nie sprzyjają słodkości, to co pozwala szklarniom produkowanie 700 kg pomidorów z każdego m2 szklarni - nie pomaga w osiągnięciu idealnej konsystencji.

Szczęśliwie są ludzie, którzy przez nowoczesne metody sekwencjonowania i porównywania genomów i całkiem staroświeckie krzyżowanie odmian próbują przywrócić pomidorom dawny smak jednocześnie pozwalając na zachowanie cech przydatnych sprzedawcom.

Warto kopnąć bo mało brakuje!

#nauka #liganauki #jedzenie #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #mikroreklama
źródło: comment_lvC2N1iTNgxmu6VtcFjuWeACsZXmVHjh.jpg