Wpis z mikrobloga

@Beto: @loss: wszystko sie odklada nadmiarze, bialko zeby moglo posluzyc jako czynnik energetyczny musi zostac poddane glukoneogenezie, ktora jest o wiele mniej efektywna od przemian wegli czy tluszczy. Jak pokazuja badania nawet 800kcal wiecej z bialka nie wplynelo na przyrost wagi w stosunku do grupy jedzacej o tyle samo kcal mniej.

@Leel00: tez sie odkladaja jako tkanka tluszczowa i nie potrzebuja do tego wegli, utyc mozesz nawet na diecie
Badania pokazaly


@Hank85: Ktore badania? Masz zrodlo?

@Beto: Tluszcz z pozywienia moze byc normalnie magazynowany w tkance tluszczowej. Ale, zeby w ten sposob przytyc potrzeba duzej ilosci insuliny. Jezeli nie bedziesz jadl cukrow prostych to raczej sie nie zalejesz.
Natomiast, ponieważ pirogronian jest zarówno produktem pośrednim metabolizmu glukozy, jak też składników białek – aminokwasów, dlatego w organizmie mamy go zawsze pod dostatkiem. Kiedy więc adipocyty nie otrzymują przez dłuższy czas glukozy, systematycznie adaptują się do nowej sytuacji - zwiększają aktywność karboksykinazy, wytwarzają glicerolo-3-fosforan z pirogronianu pochodzącego z metabolizmu aminokwasów, sprawnie estryfikują kwasy tłuszczowe i znowu wydajnie magazynują tłuszcz zapasowy. Z tej też przyczyny, w badaniach porównujących efekty stosowania odchudzającej diety niskowęglowodanowej
For the first two weeks, carbohydrate intake is limited to 20 g per day and is then gradually increased until a stable and desired weight is achieved.


@Hank85: Przez 2 tygodnie dieta byla nisko weglowodanowa, wysoko bialkowa i wysoko tluszczowa. Pozniej zwiekszali ilosc weglowodanow. To chyba by tlumaczylo zwiekszenie masy. Zreszta to badanie w zaden sposob nie pokazuje, ze na diecie lowcarb tluszcz odklada sie szybciej niz na zwyklej diecie. Przeciwnie,