Wpis z mikrobloga

3200-3800zł za metr kwadratowy mieszkania własnościowego w stanie do remontu w #lodz to jest jakiś dramat. Jak widzę kawalerki 30m2 za 115tys. PLN to aż mnie coś bierze. Nie wspominając o większych mieszkaniach, np. M3 lub M4 z większym metrażem. A tak miały mieszkania tanieć... i teraz albo wypad za granicę na 2-3 lata albo kredyt na 20-30 lat. A już nawet nie wspominam, że chcąc zostać ojcem, musisz sam opłacić dom, zarobić na jedzenie i utrzymanie całej rodziny. ( siebie, żony i dziecka). Aż mnie coś bierze, bo z zarobkami średnimi nawet nie dorównuje średniej krajowej, skończyłem studia, pracuję w IT, chcę ułożyć sobie życie z narzeczoną ale po prostu wszystko idzie na przekór... i tak powstają małrzeństwa bezdzietne...

Edit.d Dla uściślenia - bezdzietny kawaler here, który ma fajny różowy pasek, ale przez "naszą zieloną wyspę" nie wie vo ze sobą zrobić
  • 46
  • Odpowiedz
  • 13
@bulwaa7 I tak w Łodzi są zdecydowanie najtańsze mieszkania z dużych miast w Polsce. W innych miastach za 3200 (zresztą to nawet jak na Łódź mało) to przeciez na nic nie można liczyć
  • Odpowiedz
@wczoraj: ponoć Łódź się wyludnia. Ekonomiści też mówili jakieś 2 lata temu, że mieszkania mają iść w dół z ceną, ale na razie nic z tego nie wychodzi
  • Odpowiedz
@SScherzo: z Warszawy to mi się jedynie podoba piosenka sen o Warszawie. Nie rozumiem zauroczenia ludzi stolicą. Korki, drożyzna i częsty brak kultury. Niestety z tym mi się kojarzy nasza stolica
  • Odpowiedz
@bulwaa7: gdzie tu widzisz zauroczenie? śmieszy mnie po prostu narzekanie na taką cenę za metr, gdzie reszta Polski płaci dużo więcej. piszę o Warszawie, bo jest akurat moim miastem.
  • Odpowiedz
@Kapitan-Planeta: e to spoko. Jak bym nic nie jadł, nie pił, nie miałbym opłat ani samochodu oraz nie potrzebował bym nic kupować, to już po 10 latach odkładania całej pensji mógłbym sobie taki kupić( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bulwaa7: @SScherzo:
Bo nie tylko w Wawie jest drożej niż te wspomniane przez OP-a 3200-3800, szczególnie dla małych mieszkań. W Gdańsku jest drożej. W Poznaniu też. W Krakowie też...

Jak Ty na takie ceny narzekasz i uważasz je za "wszystko na przekór" xD, to co by było gdybyś mieszkał gdzieś indziej...
  • Odpowiedz
@bulwaa7: Jak pracujesz w IT to nie narzekaj. Mój niebieski programuje i taki właśnie mamy plan, wyjechać na rok, dwa żeby zarobić na mieszkanie a później żyć sobie tutaj spokojnie i bez kredytu. Ewentualnie jest opcja pracy zdalnej dla firm płacących w obcej walucie ale o to ciężko.
W łodzi nie jest aż tak drogo, jeśli nie siedzisz na najniższej krajowej i masz perspektywę rozwoju to jeszcze nie jest tak źle.
  • Odpowiedz