Aktywne Wpisy
nabbek +285
Polska5Ever +14
Jaka "zła" decyzja finansowa jest warta każdej waszej wydanej złotówki?
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
Onigiri to japońskie kanapki ryżowe, często będące składnikiem bento, czyli pojemnika z drugim śniadaniem, które Japończycy zabierają ze sobą do pracy czy do szkoły. Nadzieniem onigiri może być w zasadzie wszystko, ryby owoce, mięso warzywa. Jedną z bardziej popularnych wersji to nadzienie zrobione z tunczyka i majonezu. Brzmi banalnie? Być może ale jest przepyszne. Dlatego zapraszam Was na przepis na onigiri z tuńczykiem.
Składniki:
300ml ryżu do sushi - uwaga! Ten z Biedronki kompletnie się do tego nie nadaje, nie chce się kleić i onigiri rozwalają się.
1/4 szklanki octu ryżowego
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
puszka tuńczyka
majonez
wodorosty nori
opcjonalnie sezam
Ryż odmierzamy w pojemniku z podziałką, przesypujemy do większej miski i płuczemy. To bardzo ważne, aby ryz był dobrze wypłukany, dzięki temu będzie lepki i da się uformować w kulki. Z reguły wystarczy przepłukać zmieniając wodę około 5 razy, aż będzie w miare klarowna. Zalewamy ryż świeżą wodą i czekamy około 15 do 30 minut, aż nabierze mlecznobiałej barwy. Odlewamy wodę, ryż umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody, ile odmierzyliśmy ryżu na początku. Na tym etapie można lekko posolić ryż, chociaż teoretycznie ryżu do sushi nie powinno się przyprawiać na tym etapie. Ja sie tym nie przejmuje i solę :). Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień na minimalny i przykrywamy garnek pokrywką.
To dobry moment, aby przygotować zalewę do naszego ryżu. Ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i sól (jeżeli ryz nie był solony) należy lekko podgrzać i wymieszać. Bez filozofii.
Po około 5-10 minutach, jak ryż wchłonie większość lub też cała wodę (uwaga, żeby nie przypalić!), wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 5-10 minut aby doszedł. Po tym czasie ryż należy przełożyć do dużego płaskiego pojemnika. Wlewamy do niego zalewę i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą lub plastikową łopatką, żeby nie pokruszyć ziaren. Zostawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączyć i wymieszać z łyżką majonezu.
Teraz zacznie się zabawa :). Polecam przygotować miseczkę z wodą, bo dobrze przygotowany ryż bardzo sie klei, równiec do dłoni. Ja zawsze zwilżam dłonie, nakładam garść ryżu, rozpłaszczam i uklepuję na dłoni. Do środka wkładam łyżeczkę tuńczyka i zaklejam kolejną porcją ryżu. Onigiri można formować w przeróżne kształty, kulki, jajka, walce, czy trójkąty, takie jak na zdjęciu. Gotowe kanapki można przyozdobić wodorostami i obtoczyć w ziarnach sezamu.
Smacznego!
Dodaje ponownie bom rzyć i zapomniałam o tagach (╯︵╰,)
#gotowanie #gotujzwykopem #kuchniajaponska
@Toniezarzutka: Nie za mało jak na tyle ryżu?