Wpis z mikrobloga

czy to nie chore by firmy outsourcingowe typu Sii, GlobalLogic, Epam, PolSource, Experis, Infolet masowo wysysały informatyków z lokalnego rynku, by ich potem sprzedawać do projektów Sabre czy ABB, które to same nie są w stanie zatrudnić pracowników bo ich na rynku nie ma (bo zostali wyssani przez pośredników)
duzi gracze sami na siebie kręcą bicz normalnie, a ludzie siedzą na benchach i się obijają
ta bańka kiedyś pęknie
#pracait #krakow #dylematypierwszegoswiata
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kontrowersje: Z tego co wiem ma to jakiś związek z kosztami, podatkami czy coś takiego. Wynajęcie podfirmy i wystawienie jej faktury można odliczyć jako koszt, a pracownika nie, bądź inaczej i w mniejszym stopniu.
  • Odpowiedz
@Artisanol: Dokładnie jak piszesz. Ponoć wszyscy dzięki temu rozwiązaniu są zadowoleni. I firma-matka i outsourcing.
Nie jest to tylko domena IT, o czym sam wiem z autopsji.
  • Odpowiedz
@Artisanol: i tak nie tłumaczy to narzutu marży, spytaj dowolnego konsultanta ile zarabia na dzień, a ile trzeba zapłacić za dzień jego usługi jego firmie - zazwyczaj kilkukrotna przebitka.
  • Odpowiedz
@rtone: Wydanie 15tyś na pracownika, a wydanie 30tyś na coś co można wliczyć w koszta widocznie bardziej się opłaca, ale o prowadzeniu firmy nic nie wiem więc nie głoszę prawd objawionych. Gdyby się to nie opłacało, to by nie było to praktykowane moim zdaniem.
  • Odpowiedz
które to same nie są w stanie zatrudnić pracowników bo ich na rynku nie ma (bo zostali wyssani przez pośredników)

@kontrowersje: Ale że to nie jest prawda, i to tak nie działa, to Ty wiedz.

@Artisanol: Mniej więcej dobrze mówisz, mniej, niż więcej, ale tok rozumowania jest poprawny.

Żadne 'wysysanie' (#!$%@?, co to w ogóle za stwierdzenie) nie ma miejsca.
  • Odpowiedz
@kontrowersje chodzi też o elastyczność, jak ktoś zdecyduje że zamyka projekt to z kontraktorow można zrezygnować z dnia na dzień, z etatowymi pracownikami jest już ciężej, albo trzeba ich transferowac, albo zwalniać uwzględniając okresy wypowiedzenia itd.
  • Odpowiedz