Aktywne Wpisy
kamil-tika +48
Bylem dzisiaj w diverse. Pomierzylem i kupilem co chcialem natomiast jedna rzecz mi sie rzucila w oczy. Po dokonaniu zakupu baba mi powiedziala, ze mam 14 dni na zwrot towaru w razie jakby mi cos nie pasowalo a zwrot zostanie wykonany na karte podarunkowa. Dlaczego UOKiK od tylu lat z tym oszukanczym procederem nic nie robi? Dlaczego wiele firm glownie tych sprzedajacych odziez i to te najwieksze sieciowki wciskaja ludziom kase ze
damienbudzik +69
Ależ mnie śmieszy zachwalanie Polski za czasów PO.
Przecież za czasów panowania rudego bajeranta bezrobocie sięgało 10-20%. Panował rynek pracodawcy, ludzie bili się o to, żeby pracować za minimalną.
Masa moich starszych znajomych musiała wyjechać za granicę, bo w Polsce nie dało się znaleźć jakiejkolwiek pracy. Do Irlandii, do Anglii do Holandii, do Niemiec, do Norwegii. W najgorszym czasie bezrobocie dobijało 20%, a wśród młodych ten odsetek był jeszcze wyższy.
Nie mówię,
Przecież za czasów panowania rudego bajeranta bezrobocie sięgało 10-20%. Panował rynek pracodawcy, ludzie bili się o to, żeby pracować za minimalną.
Masa moich starszych znajomych musiała wyjechać za granicę, bo w Polsce nie dało się znaleźć jakiejkolwiek pracy. Do Irlandii, do Anglii do Holandii, do Niemiec, do Norwegii. W najgorszym czasie bezrobocie dobijało 20%, a wśród młodych ten odsetek był jeszcze wyższy.
Nie mówię,
Gęstwa US-05, a fermentacja w temperaturze 19-21 st C
Na razie nie patrzę do dużego fermentora bo minęło dopiero 9 dni ale pytam tak na przyszłość.
#piwowarstwo
Cytując klasyka: "po co to na co to komu?"
@Biernas89: Po jakim czasie robisz
Ale.jak chcesz być pewny to warto zrobić
Butelkowałbyś?
@Gronie
Ale cicha jest czy tego chcecie czy nie.
@Gronie: Jeżeli nie robisz piwa powyżej 16Blg to na pewno się namnożą i zeżrą wszystko, ale będzie to trwało dłużej (np zamiast 7 to 14 dni). Ale jak dasz np. jedną paczkę drożdży do warki 19Blg to prawdopodobnie przerobią ile sił i resztę zostawią. Wtedy zadajesz drugą paczkę (jeżeli nie zrobiłeś tego na początku). A najlepiej to już na takie mocne warki robić
Dzięki za rzeczowy komentarz.
tzw. dechę robi się często w browarze, ale służy to do określenia "mniej więcej", bo zazwyczaj w głównym tanku odfermentowuje 0,5-1blg mniej.