Wpis z mikrobloga

Domowa imbirówka

Składniki na 2 L:
- 1,5 L destylatu
- 100 g imbiru
- 2 skórki bez albedo* z cytryny lub pomarańczy
- sok z 2 cytryn lub pomarańczy
- 125 g cukru

Przepis:
Do destylatu dodaj obrany i pocięty w plastry świeży imbir, skórki i sok z cytryn lub pomarańczy oraz cukier.

Całość odstaw na 2 tygodnie w zaciemnionym ciepłym miejscu.

Po odczekaniu 2 tygodni zlej alkohol i pozostaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania. Po tym czasie imbirówka umili nam śnieżne wieczory.

_*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!_

#browin #pijzwykopem #przepisy
Pobierz Browin - Domowa imbirówka

Składniki na 2 L:
- 1,5 L destylatu
- 100 g imbiru
- ...
źródło: comment_Cc1HteCBCu5SBIeHtppNXRHHNQOzJA7d.jpg
  • 4