Wpis z mikrobloga

@Jadzia
500 gr mąki
500 ml wody
20 gr drożdży
łyżeczka cukru
łyzeczka soli
To jest baza, do tego możesz wrzucić co ci się tylko podoba

Ciasto wyjdzie dość rzadkie, nie da się go formować, nie pchaj łap, wszystko mieszasz łyżką. Dajesz chwilę urosnąć w misce, potem w formę, 230 stopni i to chyba tyle, jak jest ładnie zarumienuone wyciągasz

PS: możesz wyhodować własny zakwas i dodawać 2 łyżki do smaku
@djmatthaeus ale ten chleb jest na drożdżach, dodałem łyżkę dla smaku bo lubię, ale wcale nie trzeba go dodawać. Pierwsze słyszę, jadłem już chleby na samym zakwasie itp nie słyszałem jeszcze żeby komuś zaszkodził
@tptak: chleb na zakwasie a chleb tylko na drożdżach, czuć różnicę.

Czy ja wiem, wielu ludzi się skarży że po chlebie na zakwasie ma zgagę. Przynajmniej google potwierdza moje spostrzeżenia :)
@djmatthaeus: jest bardzo dużo sposobów prowadzenia zakwasu chleba na zakwasie, jest też bardzo dużo sposobów prowadzenia drożdży i chleba na drożdżach. Masz wszystkie na myśli? Jest różnica między każdymi dwoma rodzajami ciasta. Ja nie potwierdzam. Jedyny chleb, który robię, po którym niektórzy mają zgagę, ma bardzo dużo ziaren, w tym czarnuszkę, która czasem ludziom nie służy.